Hlavní obsah

Kurzy a poradenství libereckého Centra Kašpar už využila tisícovka lidí

Více než 1000 klientů už prošlo rekvalifikačními kurzy a poradenstvím, které od roku 2005 organizuje liberecké Centrum Kašpar. Pomáhá tak hlavně nezaměstnaným ženám s malými dětmi, ale i otcům, dlouhodobě nezaměstnaným nebo lidem nad 50 let hledat uplatnění na trhu práce.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z hlavních aktivit v zapojených společnostech bylo hlídání dětí.

Článek

Centrum financuje projekty na podporu zaměstnanosti z Evropského sociálního fondu, odkud už získalo miliony korun. U příležitosti ukončení projektu Most k rovnováze mezi rodinou a kariérou to uvedla jedna ze zakladatelek centra Zuzana Sulovská.

Lépe skloubit rodinný a pracovní život

Na právě dokončený projekt získalo sdružení 6,6 milionu korun z evropských fondů. Zapojilo se do něj pět firem a organizací, které nejprve prošly genderovými audity.

"Cílem auditu bylo zmapovat pracovní podmínky rodičů malých dětí a navrhnout opatření, jež povedou k vyšší efektivitě práce a současně pomohou lépe skloubit rodinný a pracovní život zaměstnanců," vysvětlila Sulovská. Firmy pak dostaly možnost otestovat nový zaměstnanecký benefit - nárazové hlídání dětí například v době rekonvalescence po nemoci.

Bez evropských dotací by to nešlo

"Službu využilo 32 zaměstnanců ze všech pěti firem. Z pohledu rodičů je těžké pustit si někoho cizího do domu. Trvalo nám několik měsíců, než se nám podařilo překonat jejich ostych či předsudky," řekla koordinátorka chův Věra Duschková.

Bez evropských dotací není příliš reálné, že by podniky tuto službu samy zaměstnancům zajišťovaly, nějakých zlepšení se ale dosáhlo. Třeba krajský úřad, který se do projektu také zapojil, vybudoval vlastní mateřskou školu pro 28 dětí.

O přípravu k podnikání je zájem

V rámci projektu se také uskutečnily rekvalifikační kurzy a poradenství, které mělo pomoci nastartovat podnikání. "Připraveno bylo pro 70 lidí, nakonec jsme jich vzali 73, další zájemce už jsme ale museli z kapacitních a časových důvodů odmítnout," řekla kariérní poradkyně Blanka Ježková. Čtvrtina těch, kdo kurzy prošli, už podle ní začala podnikat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám