Hlavní obsah

Každá čtvrtá firma už řešila syndrom vyhoření

Na devadesát procent zástupců tuzemských firem uvádí, že v posledních letech zvýšilo nároky na své zaměstnance. Tento zvyšující tlak způsobuje, že za poslední dva roky se čtvrtina firem potýkala u některého ze svých zaměstnanců se syndromem vyhoření.

Foto: Profimedia.cz

V malých firmách registrují syndrom vyhoření sice méně často, ale o to intenzivněji.

Článek

Nejvíce jsou přetěžováni zaměstnanci na vyšších pozicích, kteří jsou hůře zastupitelní. Vyplývá to z průzkumu společnosti Sodexo Benefity.

Jen třináct procent firem nemá přesčasy

Pouhé jedno procento podniků přiznává, že během posledních let nezvýšilo nároky na své zaměstnance. Přesčasy jsou ve firmách na denním pořádku. V průměru pouze ve 13 procentech firem nepracují zaměstnanci pravidelně přesčas. Všechny tyto aspekty mohou vést k přetěžování zaměstnanců.

Malé firmy pociťují problém intenzivnaji

Čtvrtina společností se také setkala se syndromem vyhoření. V malých firmách od deseti do 49 zaměstnanců registrují tento syndrom sice méně často, jde asi o pětinu firem, zato ho pociťují velmi intenzivně. Téměř v desetině těchto malých firem se potýkala se syndromem vyhoření více než desetina zaměstnanců.

Přetížení mají kompenzovat benefity

"Vyšší nároky na tlak a efektivitu se snaží firmy zaměstnancům kompenzovat různými benefitovými programy, které bývají orientovány na vyváženost práce a volného času. Stále častěji si totiž firmy uvědomují, že z dlouhodobého hlediska je velmi důležité zajistit zaměstnanci vyvážený poměr mezi prací a volným časem. Jedině tak lze udržet zaměstnancův výkon," uvedl Tomáš Kopřiva ze Sodexo Benefity.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám