Hlavní obsah

Nejlepší zaměstnavatelé mají více motivovaných zaměstnanců

Novinky, kil

Desátý ročník studie Best Employers (Nejlepší zaměstnavatel) Česká republika, organizovaný společností Aon Hewitt, zná své vítěze. Ze 46 zaregistrovaných firem se v kategorii malé a střední společnosti na 1. místě umístila farmaceutická firma AbbVie a mezi velkými společnostmi zvítězila společnost Avast Software.

Foto: archiv Aon Hewitt

Zástupci oceněných firem v soutěži o nejlepšího zaměstnavatele v ČR.

Článek

Podmínky pro zařazení mezi nejlepší zaměstnavatele v roce 2013 splnilo v kategorii malé a střední společnosti sedm firem (z celkových 33 přihlášených) a tři firmy v kategorii velké společnosti (ze 13 firem).

Firmy hodnotí vlastní zaměstnanci

Hlavním kritériem této studie, ze které se na základě celosvětové metodiky sestavuje žebříček nejlepších zaměstnavatelů, je hodnocení firmy jejími vlastními zaměstnanci. Vítězné společnosti se vyznačují vysokou mírou motivovanosti zaměstnanců, důvěryhodným vedením, kulturou vysoké výkonnosti, dobrou pověstí a aktivní snahou o udržení svých výsledků.

Zaměstnanci jsou tím nejcennějším

Ivana Vandlíčková, projektová manažerka studie Best Employers, Aon Hewitt, říká: „V průměru mají nejlepší firmy 83 % svých zaměstnanců motivovaných, což je o 27 procentních bodů více ve srovnání s ostatními firmami na trhu. K nejdůležitějším faktorům jejich vyšší míry motivovanosti patří lepší přístup vedení k zaměstnancům, kariérní příležitosti, uznání a férová mzda.“

Podle samotných zaměstnanců se v těch nejlepších firmách chová vrcholové vedení k zaměstnancům jako k tomu nejcennějšímu, co firma má (73 % ve srovnání s 37 % u ostatních). Best Employers jsou také vnímáni jako atraktivnější zaměstnavatel, který si dokáže udržet a přilákat lidi potřebné k dosažení svých cílů (80 % versus 50 %) a zároveň svým zaměstnancům poskytuje dobré kariérní příležitosti.

Spravedlivé odměňování

U nejlepších zaměstnavatelů má až 70 % zaměstnanců pocit, že jejich mzda odpovídá jejich přínosu společnosti v porovnání s 42 % u ostatních. Best Employers jsou ochotnější dělit se o svoje zisky v případě, že se jim bude dařit a jejich zaměstnanci mají rovněž pocit, že v porovnání s ostatními společnostmi jsou odměňováni spravedlivě (76 % versus 48 %).

Nejlepší zaměstnavatelé v kategorii Malé a střední společnosti (do 250 zaměstnanců)

Název společnostiOdvětví
1. ABBVIE, s. r. o.Farmaceutický průmysl
2. Glenmark Pharmaceuticals, s. r. o.Farmaceutický průmysl
3. Etnetera, a. s.Informační technologie
4. Edwards Lifesciences AG, organizační složkaZdravotnické prostředky
5. AQUASOFT, spol. s r. o.Informační technologie
6. SolarWinds Czech, s. r. o.Informační technologie
7. ComAp, a. s.Energetika

Nejlepší zaměstnavatelé v kategorii Velké společnosti

Název společnostiOdvětví
1. AVAST Software, a. s.Informační technologie
2. MICROSOFT, s. r. o.Informační technologie
3. SAP ČR, spol. s r. o.Informační technologie

Reklama

Výběr článků

Načítám