Hlavní obsah

Úřad práce dává šanci mladým absolventům

Právo, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 450 absolventů škol z řad nezaměstnaných posílilo dočasně řady pracovníků Úřadu práce ČR (ÚP ČR). Prostřednictvím personální agentury ManpowerGroup dostávají mladí lidé šanci získat na určitou dobu práci, a tím pádem i tolik potřebnou praxi.

Foto: Profimedia.cz

Jako první dostali šanci získat místo lidé, kteří jsou v evidenci ÚP ČR déle než čtyři měsíce.

Článek

V období od 1. 9. 2013 do 31. 8. 2014 se úřad práce připojuje k dalším zaměstnavatelům v rámci čtrnácti regionálních projektů financovaných z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, zaměřených na podporu zaměstnávání mladých lidí bez praxe. Tyto projekty úřad realizuje už od července 2013 prostřednictvím svých krajských poboček pod souhrnným názvem Odborná praxe pro mladé do 30 let.

Mladí jsou v začarovaném kruhu – bez praxe je nikdo nechce, ale praxi nemají kde získat
Jaroslava Rezlerová

Podstatou nově spuštěného projektu spolupráce, díky němuž mohou mladí lidé snížit svůj handicap na trhu práce, je vytvoření společensky účelného pracovního místa přímo na pracovištích Úřadu práce ČR a následné zaměstnání těžko umístitelných absolventů škol. Vytipované uchazeče (celkem jich může ÚP ČR zařadit do projektu 465) osloví agentura ManpowerGroup a nabídne jim pracovní poměr na dobu určitou. Doba takto sjednaného pracovního poměru se pohybuje v rozmezí 6–12 měsíců.

Začnou od nejdéle nezaměstnaných

Jako první dostali šanci získat místo lidé, kteří jsou v evidenci ÚP ČR déle než čtyři měsíce. Pokud se v této skupině neobjeví vhodní kandidáti, je možné vybírat i mezi uchazeči s kratší dobou evidence, ale bez předchozí získané praxe. V případě, že ani oni nevyhoví požadavkům ÚP ČR, nabídne agentura novou práci těm absolventům, kteří mají pracovní zkušenosti v souhrnné délce maximálně dva roky od doby, co ukončili studium.

„Kdo jiný by měl zaměstnat naše uchazeče, když ne Úřad práce ČR?“ upozorňuje generální ředitelka úřadu Marie Bílková. „A protože jako státní organizace nemůžeme tyto lidi zaměstnávat sami, využili jsme zákonné možnosti a vysoutěžili v řádném výběrovém řízení agenturu, která nám tolik potřebné pracovníky poskytla.“

Vznikla „ztracená generace“

„Vývoj ekonomiky za poslední čtyři roky měl mimořádně negativní vliv na mladé lidi na trhu práce. Vzniká tu „ztracená generace“, která již nikdy nemusí najít cestu na trh práce. Jsou v začarovaném kruhu – bez praxe je nikdo nechce, ale praxi nemají kde získat. Možnost nalézt první pracovní uplatnění ve státní instituci je pro některé z nich jedinou možností, jak se z tohoto kruhu vymanit,“ říká generální ředitelka ManpowerGroup Jaroslava Rezlerová.

Absolventi pracují nejčastěji jako obslužný personál nebo v administrativě. V žádném případě nepřicházejí do styku s osobními údaji. Během praxe se seznámí s chodem celého úřadu, a pokud se osvědčí, mohou získat po uplynutí sjednané doby třeba i trvalé místo.

„Chceme tímto krokem mimo jiné ukázat i dalším státním institucím cestu, kterou se mohou v případě zájmu také vydat. Je to obrovská možnost, jak si vychovat novou generaci zaměstnanců podle svých představ,“ upozorňuje ředitelka Bílková.

Získají praxi do budoucna

Jednou z absolventek, která tuto šanci dostala a chce ji využít do budoucna, je 22letá Nikola Pečenková. Od 1. října 2013 pracuje na kontaktním pracovišti ÚP ČR v Kolíně v oddělení nepojistných sociálních dávek. V popisu činnosti má výkon a následně zpracování šetření v rámci všech agend tohoto oddělení. „Díky projektu získám určitě nové zkušenosti, a hlavně praxi, která se mi bude hodit do budoucna, věří si Pečenková.“

Měsíční mzda nových zaměstnanců se odvíjí od jejich platového zařazení. A těšit se mohou i na zaměstnanecký benefit. Pracovní prostředí agenturních zaměstnanců je srovnatelné s tím, ve kterém působí kmenoví zaměstnanci, a takto přidělení mladí lidé dostávají příspěvek na stravné ve výši až 1200 Kč měsíčně.

„Naším cílem je poskytnout absolventům možnost získat pracovní návyky a tolik potřebnou praxi. Pokud u nás některý z nich nakonec zůstane natrvalo, bude to přínos pro obě strany,“ uzavírá Marie Bílková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám