Hlavní obsah

I v padesáti letech se dá znovu začít

Právo, Karel Kvapil

Pokud je člověku nad 50 let a přijde o zaměstnání, ocitá se ve velmi nepříjemné situaci. Pro mnohé zaměstnavatele je už starý. Odmítnou ho, aniž by mu dali šanci k osobnímu setkání, na kterém by mohl prokázat své skutečné kvality.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z nejdůležitějších činností pro začínající podnikatele je navazování známostí.

Článek

V České republice pracuje 59,4 % lidí ve věku mezi padesáti a čtyřiašedesáti lety, což nás řadí na jedenácté místo v rámci evropské sedmadvacítky, kdežto v kategorii zaměstnanosti šedesáti až čtyřiašedesátiletých jsme v EU až na sedmnáctém místě.

Neúspěch je u nás brán jako selhání, což není pravda
Margareta Křížová

Některé firmy už si začínají uvědomovat, že česká populace stárne a že práci lidí nad 50 let budeme v budoucnu potřebovat stále více. Patří mezi ně i společnost Agender, která symbolicky na Mezinárodní den žen spustila dva internetové portály: pracezeny.cz a pracenad50.cz, kde mají zaměstnavatelé, kteří chtějí dát práci lidem nad padesát let, možnost najít kvalifikované zaměstnance.

Inicio znamená začátek

„Portály se rozjíždějí pomalu, a proto jsme chtěli udělat ještě něco dalšího a podpořit lidi, kteří, jelikož nesehnali zaměstnání, se rozhodli sami podnikat. Připravili jsme pro ně projekt Inicio 50. Inicio znamená začátek a i v padesáti se dá znovu začít. Chceme jim pomoci v rozjezdu podnikání, takže jim poskytujeme informace o tom, jak založit firmu, jak připravit byznys plán, jak řešit finance a marketing a jak dosáhnout toho, aby byla firma úspěšná. Cílem je, aby uživili sebe, svoji rodinu a případně aby dali práci i dalším lidem,“ říká projektová manažerka portálu Práce nad 50 Dana Hochmanová.

První skupina deseti vybraných zájemců se školila v uplynulých dnech v prostorách společnosti GlaxoSmithKline v Praze, která patří mezi přední sponzory projektu. „Vzhledem k vysoké míře nezaměstnanosti žen starších padesáti let jsme se rozhodli podpořit tento projekt a pomoci zájemcům o podnikání získat nové vědomosti, aby se postavili na vlastní nohy. Podporu projektu vnímáme jako součást naší strategie společenské odpovědnosti,“ vysvětluje zapojení firmy manažer komunikace Jakub Hofmann.

Mají strach to rozjet

V době mé návštěvy semináře vysvětlovala Margareta Křížová z Central European Advisory Group posluchačům, jak připravit podnikatelský plán. Na moji otázku, co mají účastníci společného, odpověděla: „Jsou to lidé, kteří si už lecčíms prošli, mají určitou životní zkušenost a jen tak něco je nepřekvapí.“ „Jen mají strach to rozjet,“ dodala.

V jejich vystoupeních se jako červená nit táhne hořký pocit, že o ně není zájem. Česká společnost je mentálně nastavená tak, že v padesáti se nezačíná. Pokud by se dal tento přístup změnit, bylo by to skvělé.

Nebát se neúspěchu

„Důležité je nebát se neúspěchu. Neúspěch je u nás brán jako selhání, což není pravda. Neúspěch může mít řadu příčin: mění se trh, mění se podmínky, ale to, že někdo neuspěje, rozhodně neznamená, že je neschopný,“ zdůrazňuje Křížová.

Sama je zastáncem malých, praktických byznysů. Podle ní nejde o to, vymyslet nový Microsoft, ale nějaký byznys, které by uživil podnikatele, případně jeho rodinu. A mezi účastníky semináře takové směry činnosti jsou – např. čokoládové bonbóny, grafické studio, poradenství v úsporách, v telekomunikačním zařízení.

„ To je všechno byznys, který může mít šanci na úspěch. Samozřejmě člověk si musí uvědomit, že to není o tom, že by v pondělí založil firmu a v pátek mu začaly chodit peníze na účet,“ zdůrazňuje Margareta Křížová.

Pozitivní se uplatňují lépe

Zakladatelkou společnosti Agender, která stojí za oběma portály, je bývalá výkonná ředitelka Britské obchodní komory Petra Janíčková. Sama o projektu říká: „Inspirací mi byli rodiče a hlavně nesmírně aktivní dědeček. Můj tatínek ztratil práci, když mu bylo 59 let, a nemohl sehnat jinou. Pomohla jsem mu změnit životopis. Jak? Poradila jsem mu, aby ho zkrátil ze tří stran na jednu a aby neuváděl věk; pak už si práci našel rychle.“

„Když jsou lidé v jakémkoli věku pozitivní, tak se daleko lépe uplatňují na trhu práce, a proto jsem se rozhodla založit tento projekt Inicio 50,“dodává.

Teoretická příprava adeptů na podnikání je rozložena na celý letošní rok s tím, že sama Janíčková klade velký důraz na networking, neboli navazování známostí. To považuje za nesmírně důležité.

„Máme tu deset účastníků, které jsme vybrali ze zájemců na trhu práce, a mým snem je, aby, až se setkáme na konci roku, z těch deseti adeptů alespoň dva prorazili, to bych považovala za úspěch,“ zdůrazňuje Petra Janíčková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám