Hlavní obsah

Květen a červen jsou zasvěceny hledání brigád

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ideální čas pro sjednání sezónní brigády právě vrcholí. V květnu a počátkem června je totiž k dispozici nejvíce nabídek. Oživení pracovního trhu přinášejí podle agentury Adecco především sezonní poptávky související s cestovním ruchem (hotely, restaurace), pořádáním festivalů a také letních sportovních událostí.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejčastější krátkodobé brigády patří doplňování zboží v supermarketech.

Článek

„Nabídky brigád se objevují především na přelomu jara a léta a jsou zpravidla hned pryč. Je třeba je sledovat, neustále se ptát a nejvhodnější je být zaregistrován u agentury, která brigády poskytuje,“ uvedla Helena Maršálová, Recruitment Manager z agentury Adecco.

Výdělky nejčastěji od 70 do 135 Kč/hod.

Mezi nejčastější krátkodobé brigády patří: práce na pokladnách v supermarketech, doplňování zboží, drobné manuální práce (stavění stánků, zábran, stěhování), práce na recepcích a drobná administrativa.

Výdělky za brigády se podle Maršálové pohybují v průměru od 70 do 135 Kč/hod. Za manuální práce dostane brigádník 70 až 85 Kč/hod., vyšší ohodnocení získá pracovník v administrativních pozicích, a to 80 – 110 Kč/hod. V tzv. rychlých brigádách (nárazové brigády s výplatou hned po skončení akce) je možné si vydělat až 135 Kč/hod.

Žádejte smlouvu, nic neplaťte

Zisk odměny, ale i řádný průběh brigády zajistí zejména nezkušeným studentům podepsání pracovní či obdobné smlouvy (dohoda o pracovní činnosti, dohoda o provedení práce). „Doporučujeme si potenciálního zaměstnavatele nebo agenturu předem ověřit. V žádném případě by uchazeči neměli za zprostředkování platit jakýkoliv poplatek,“ zdůrazňuje Helena Maršálová.

Přestože je poplatek za zprostředkování brigády protizákonný a hrozí za jeho vymáhání finanční sankce, stále existují agentury, které ho požadují. V takovém případě doporučuje Maršálová ihned odejít k jiné, prověřené agentuře a ohlásit případ na ministerstvu práce a sociálních věcí.

Tipy jak postupovat při hledání brigády:

Kontaktujte spolehlivou a renomovanou agenturu. Ověřte si, zda má povolení ke zprostředkování (portál MPSV).
Brigádu si můžete sjednat krátkodobě i dlouhodobě - na 2 hodiny i na 2 měsíce, neměla by však přesáhnout 1 rok.
Trvejte na tom, aby s vámi agentura (zaměstnavatel obecně) vždy podepsala smlouvu.
Je dobré znát obsah pracovní smlouvy již před nástupem, pokud něčemu nerozumíte, nebojte se zeptat, v případě nejasností konzultujte právníka.
Podepište smlouvu pouze tehdy, jestliže jí plně rozumíte a jste s jejím obsahem ztotožněni.
Pokud s vámi firma smlouvu nepodepíše, je v den nástupu do práce pracovní poměr považován za uzavřený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám