Hlavní obsah

Zájemci o studium preferují humanitní obory

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maturanti a další zájemci o vysokoškolské studium letos nejčastěji hledají informace o humanitních a společenskovědních oborech, v závěsu druhá je oblast ekonomie a managementu; technika příliš neláká.

Foto: Profimedia.cz

Možnosti pozdějšího uplatnění na trhu práce obvykle u mladých nehrají při volbě školy velkou roli.

Článek

Od počátku letošního roku registruje pracovní portál Jobs.cz více než 200 tisíc návštěv ve speciální sekci s přehledem všech možností studia na vysokých školách a univerzitách.

Nejvíce lidí letos hledalo informace o oborech v kategorii humanitních a společenských věd (19 %), na druhém místě těsně následuje ekonomie a management (18,3 %). Třetí v pořadí zájmu je již s poměrně velkým odstupem medicína a farmacie (10,3 %).

Jen osm procent zájemců o techniku

Výrazný rozdíl mezi situací na trhu práce a zájmem uchazečů o studium na VŠ je především v případě technických a informatických oborů. Na portálu Jobs.cz možnosti studia v těchto oborech letos hledalo jen 8,3 % návštěvníků, což je čtvrtý nejmenší podíl.

Zájem firem o programátory a vývojáře přitom navzdory současné ekonomické situaci dále roste. I v řadě dalších technických profesí náročných na znalosti zaměstnavatelé část míst obsazují jen s obtížemi.

Mladí na uplatnění po škole nemyslí

„Technická zaměření řada středoškoláků vnímá jako příliš obtížná a mnohdy ani nesplňují jejich představu o vysněné práci. Volbu oboru přitom nejvíce ovlivňuje vlastní zájem a chuť věnovat se té které činnosti, skutečné možnosti pozdějšího uplatnění na trhu obvykle u mladých nehrají velkou roli,“ komentuje spektrum zájmu středoškoláků Tomáš Dombrovský, analytik společnosti LMC, která portál Jobs.cz provozuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám