Hlavní obsah

Poradna: Neproplacení stravného při zahraniční pracovní cestě

Zahraniční pracovní cesta bývá pro zaměstnance často spojena se zvýšenými náklady. Zaměstnanci za účelem svého stravování více využívají restaurační zařízení a zahraniční ceny mohou být podstatně vyšší, než na které jsme zvyklí u nás. Zákoník práce na toto pamatoval a zaměstnancům v případě zahraniční pracovní cesty přiznává zahraniční stravné.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Může zaměstnavatel zadržovat stravné? V měsíci červnu mám odpracováno všech 30 dnů v zahraničí. K dnešnímu datu tj. 8. 8. 2012 nemám ještě stále vyplaceno ani euro. Stravné je mi zasíláno na eurový účet. Jak postupovat při uplatnění nároku na vyplacení dlužné částky?

Co je to zahraniční stravné?

Zahraniční stravné představuje cestovní náhradu, kterou je zaměstnavatel povinen zaměstnanci vyplatit při zahraniční pracovní cestě. Za zahraniční pracovní cestu se považují všechny pracovní cesty konané mimo území České republiky.

Zahraniční stravné se poskytuje v cizí měně od okamžiku přechodu státní hranice České republiky (pokud je dopravní prostředkem letadlo, tak od okamžiku plánovaného odletu). Zahraniční stravné má zaměstnanci umožnit, aby se mohl v zahraničí stravovat, a poskytuje se v zásadě za celou dobu trvání zahraniční pracovní cesty, tedy i za období, kdy zaměstnanec práci nekoná např. proto, že na některé dny nemá rozvrženu pracovní dobu.

Záloha na výlohy spojené s pracovní cestou

Pokud se se zaměstnavatelem nedohodnete jinak, je povinen vám před každou zahraniční pracovní cestou poskytnout zúčtovatelnou zálohu na cestovní náhrady v cizí měně (měně státu, kam jedete na pracovní cestu), a to až do předpokládané výše cestovních náhrad. Jako zaměstnanec tak máte mít k dispozici finanční prostředky již před nástupem na zahraniční pracovní cestu. Poskytnutí zálohy lze řešit i např. poskytnutím platební karty zaměstnavatele nebo cestovními šeky.

Vyúčtování cestovních náhrad

Po skončení zahraniční pracovní cesty jste povinen do 10 pracovních dnů předložit zaměstnavateli písemné doklady osvědčující vyúčtování cestovních náhrad (včetně zahraničního stravného), leda že byste si se zaměstnavatelem sjednal lhůtu odlišnou. Tuto povinnost máte bez ohledu na to, zda vám byla poskytnuta záloha na cestovní náhrady.

Na základě předložení tohoto vyúčtování zaměstnavateli vzniká povinnost provést vyúčtování cestovních náhrad a uspokojit vaše nároky – tedy vyplatit vám buď celé cestovní náhrady, nebo to, co přesáhlo poskytnutou zálohu. Lhůta pro zaměstnavatele na vyúčtování a výplatu je 10 dní od předložení písemných dokladů z vaší strany. Pozor - pokud předložíte doklady neúplné, může vám zaměstnavatel náhrady poskytnout v jím uznané výši, která odpovídá určeným podmínkám pracovní cesty.

Jak postupovat při neposkytnutí cestovních náhrad

V souvislosti se zahraniční pracovní cestou tak vždy vznikne zaměstnavateli povinnost poskytnout svému zaměstnanci cestovní náhrady včetně zahraničního stravného. Pokud jste zaměstnavateli řádně předložil doklady prokazující vaše výlohy na zahraniční pracovní cestě, je zaměstnavatel povinen vám do 10 dnů poskytnout náhradu těchto výdajů. V opačném případě můžete po zaměstnavateli vymáhat nevyplacené zahraniční stravné jako jakoukoliv jinou část mzdy. Můžete se tedy obrátit i na soud. Před tím než tak učiníte, raději ho ještě jednou k zaplacení vyzvěte, abyste předešel zbytečným nedorozuměním.

Odpovídali  Michal Peškar a Lucie Neuvirtová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám