Hlavní obsah

Tři čtvrtiny zaměstnanců se musí spokojit s vodou z kohoutku

Právo, kil

Nápojový komfort na českých pracovištích není podle průzkumu portálu Prace.cz nijak vysoký. Téměř třem čtvrtinám (72 %) z více než 2 300 respondentů ankety nabízí jejich zaměstnavatel k pití bezplatně jen pitnou vodu z kohoutku – tedy nezbytné zákonné minimum.

Foto: Profimedia.cz

Některé společnosti poskytují jen minimální nápojový komfort.

Článek

Pokud zaměstnavatel nabízí v této oblasti svým zaměstnancům nadstandardní podmínky, obvykle jde o nabídku teplých i studených nápojů. Pouze kávu nebo čaj má k dispozici 7 % respondentů, pouze studené nealkoholické nápoje 8 % a kávu, čaj i studené nápoje pak celých 13 % z dotázaných.

Někde poskytují kávu i čaj

„Jsme si vědomi toho, že dodržování pitného režimu v průběhu celého dne je velmi důležité. Na každém pracovišti máme umístěný sodobar s pramenitou vodou, který mohou naši zaměstnanci používat bez omezení po celý rok. Kuchyňské koutky jsou vybavené čajem a kávou, kde si zaměstnanci mohou tyto nápoje připravit. Našim zaměstnancům také jakožto výrobci piva umožňujeme v pracovní době konzumaci nealkoholického piva, pochopitelně v omezeném množství,“ uvádí Zdeňka Studená, personální ředitelka společnosti Pivovary Staropramen.

Jinde jen automaty na vodu

Některé společnosti, zejména ty, jejichž zaměstnanci jsou rozmístěni na velkém množství pracovišť, poskytují jen minimální nápojový komfort s tím, že se podmínky v jednotlivých provozech mohou lišit.

Jde například o stavební firmy nebo logistické společnosti. To potvrzuje i HR ředitelka firmy DHL Supply Chain, Ludmila Šubrtová:

„Zajištění pitného režimu ve všech logistických centrech je obzvláště v letních měsících nezbytné. Zaměstnancům jsou k dispozici minimálně automaty na pramenitou vodu. Konkrétní podmínky na jednotlivých pobočkách vyplývají z místních provozních možností.“

Zaměstnanci oceňují nadstandardní péči

Tomáš Dombrovský, mluvčí společnosti LMC, která portál Prace.cz provozuje, problematiku uzavírá:

„Otázka nápojů na pracovištích patří, zejména v současných horkých dnech, k velmi frekventovaným. Jde o podobně citlivou oblast, jako je používání a nastavení klimatizace nebo striktní požadavky na dodržování stylu oblékání. I jen dočasné rozšíření nápojového komfortu v horkých dnech zaměstnanci velmi oceňují.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám