Hlavní obsah

Míst pro brigádníky je méně než loni

Právo, kil

V těchto dnech vrcholí poptávka po pracovnících na letní brigády a výpomoci. Portál Jobs.cz eviduje za květen na šest a půl tisíce vystavených brigádnických pozic, z toho více než 2500 pro Prahu a okolí a cca 850 v Jihomoravském kraji.

Foto: Profimedia.cz

Před létem skokově narůstá poptávka po brigádnících ve službách.

Článek

Další regiony zaostávají, poptávka po brigádnících do zahraničí dosahuje pouze jednoho procenta ze všech obsazovaných míst.

Hodinová mzda většinou pod 100 Kč

Sezónní vrchol poptávky firem po brigádnících je tak letos o zhruba šest procent nižší než ve stejném období vloni (6800). Místa bývají obsazena během několika desítek minut, zájemci o práci na léto proto musejí reagovat rychle.

Nabízená odměna za brigádnickou výpomoc se v Praze obvykle pohybuje v rozmezí 80–90 korun za hodinu, v regionech je hodina práce ohodnocena 65–75 korunami. Mezi lépe ohodnocené brigády patří práce na PC a internetu (např. správa firemních profilů v sociálních sítích apod.), kde hodinová odměna dosahuje i 130 Kč. Jen výjimečně lze sehnat brigádu s hodinovou odměnou vyšší než 150 Kč.

V nabídkách vede administrativa a obchod

Nejvíce brigádnických příležitostí je dlouhodobě v administrativě, kterou následuje segment prodeje a obchodu. Před létem skokově narůstá poptávka po brigádnících ve službách a roste také zájem o výpomoci při nejrůznějších řemeslných a manuálních pracích, například ve stavebnictví.

„Zajímavé je, že v pohostinství a gastronomii v posledních letech brigádnických příležitostí ubylo, zatímco např. v marketingu, PR a dokonce i ve vzdělávání a školství počet nabídek brigád rok od roku mírně roste,“ komentuje vývoj Tomáš Dombrovský, tiskový mluvčí společnosti LMC, která portál Jobs.cz provozuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám