Hlavní obsah

Požadavky firem na zaměstnance se zvyšují

Požadavky firem na znalosti a zkušenosti uchazečů o zaměstnání se podle personálních agentur stále zvyšují a často se neshodují s tím, co jsou zájemci o práci sami schopni nabídnout.

Foto: Profimedia.cz

Zvyšující se nároky zaměstnavatelů jsou do velké míry dány také rozmachem informačních technologií.

Článek

Zaměstnanci i na běžných pozicích zároveň mají stále větší odpovědnost. Firmy tak mnohdy hledají vhodné kandidáty i několik měsíců. Vyplývá to z vyjádření personálních a pracovních agentur. Tato skutečnost se také zřejmě významně podílí na rostoucí nezaměstnanosti v ČR. Ta v lednu činila 9,1 procenta a bez práce bylo přes 534.000 lidí.

Chybí absolventi technických oborů

Jedním z důvodů, proč se rozcházejí požadavky firem s tím, co jsou uchazeči schopni nabídnout, je mimo jiné vzdělanostní struktura obyvatelstva. "Zájem mladých lidí o technické obory sice začal stoupat, ale zdaleka to nestačí," upozornil Jiří Halbrštát z personální agentury Manpower. Než tito lidé vystudují a zaučí se, bude to několik let trvat.

Ani člověk s vystudovaným vysokoškolským technickým oborem přitom nemusí splňovat požadavky zaměstnavatele. Firmy totiž na podobných profesích stále častěji vyžadují i takzvané "měkké“ dovednosti, tedy například schopnost vyjednávat se zákazníky. "Poté, co zjistí, že není snadné takového člověka najít, musí často z požadavků slevit," řekl Halbrštát.

Důraz na znalosti IT

Podle Tomáše Dombrovského ze společnosti LMC, která provozuje portály Jobs.cz a Prace.cz, jsou zvyšující se nároky zaměstnavatelů do velké míry dány také rozmachem informačních technologií. "Například v autodopravě dnes řidiči běžně musejí pracovat s pokročilými logistickými systémy napojenými na GPS, čidly spotřeby pohonných hmot a podobně," řekl.

Totéž platí v řadě jiných oborů. Obchodníci, kteří jsou pro většinu firem klíčoví, nyní v mnohem větší míře pracují s nejrůznějšími systémy pro řízení vztahu se zákazníky (CRM), někdy souběžně využívají i podnikové finanční systémy (ERP) apod. Jejich práce tak zdaleka není již jenom o "obchodním talentu".

Nároky zaměstnavatelů rostou

Platí přitom, že čím větší výběr zaměstnavatelé na pracovním trhu mezi potenciálními kandidáty mají, tím vybíravější jsou a postupně zpřísňují kritéria i nároky na nejrůznější pozice.

"Firmy si už nemohou dovolit, aby člověk na recepci jenom zvedal telefony," upozornil Halbrštát. Recepční tak mívá na starosti například správu vozového parku, vyjednává drobnější smlouvy s dodavateli nebo pro management připravuje prezentace.

Dalším problémem, který firmy trápí, je i nedostatek některých profesí. Mezi ně se v ČR řadí podle průzkumu Manpoweru například obchodní zástupci, řidiči či uklízečky a hospodyně.

Některá místa jsou jen pro známé

Chybí ovšem i lidé z dalších povolání, třeba kuchaři. "Místa v tomto oboru se obsazují hlavně po známostech, a když si dáte inzerát, tak se na něj nikdo neozve," dodal Halbrštát. Lidé z těchto profesí si i přes vysokou nezaměstnanost mohou diktovat podmínky.

Reklama

Výběr článků

Načítám