Hlavní obsah

Psací stroj mi v rychlosti nestačil, říká mistryně světa

Více než tisíc úhozů za minutu předvedla při psaní textu do počítače držitelka světového rekordu a devítinásobná mistryně světa ve zpracování textů Helena Matoušková. Při setkání se zástupci senátního výboru pro vzdělávání vědu, kulturu, lidská práva a petice informovala o výsledcích červencového mistrovství v Paříži. Téměř polovinu medailí dovezli z této soutěže čeští reprezentanti, kteří tam vyhráli ve 14 kategoriích.

Foto: Profimedia.cz

U standardní klávesnice je možné psát kolem deseti úhozů za vteřinu.

Článek

"Důležitý je talent, píle i zručnost. Velkou roli ale hraje technika a metoda psaní," řekla o svém vítězství Helena Matoušková, která je od roku 2003 držitelkou rekordu 928 úhozů za minutu. Pomáhá jí v tom speciální zkratkový systém vyvinutý pro češtinu.

"Jde o zkratky, které aplikujeme při psaní. Díky takové zkratce se rozbalí celé slovo. Je to jako další cizí jazyk. Komunikujete se zkratkami," vysvětlila.

Češi mají tajnou zbraň

Podle Jaroslava Zaviačiče, viceprezidenta světové organizace Intersteno, která světové soutěže každé dva roky pořádá, je český systém strojového těsnopisu jednou z tajných zbraní, díky kterému se českým účastníkům daří vyhrávat světové šampionáty. V konkurenci 75 účastníků letošního mistrovství přivezli 45 medailí.

Upozornil, že technika hraje rozhodující roli. "U standardní klávesnice je možné psát kolem deseti úhozů za vteřinu. Daleko důležitější je, aby člověk byl schopen v hlavě převést, podobně jako při simultánním tlumočení, vizuální nebo akustické vjemy do pořadí pohybu prstů. Při psaní všemi deseti je zpracovávání myšlenky třikrát efektivnější, než když se člověk musí dívat na ruce, tedy psát improvizovanou metodou," řekl Zaviačič.

Psaní na klávesnici by se mělo učit ve škole

Zatímco desetileté děti se dokážou snadno naučit rychlému psaní, v dospělosti je cesta podle Zviačiče trnitější. Trvá několik měsíců, než se podaří získat potřebné návyky.

"Ovládání klávesnice by mělo být povinným předmětem ve škole. Přes klávesnici se v současné době píše podstatně víc textu než tužkou na papír," upozornil.

Motivací byl neúspěch

K rychlému psaní Matouškovou přivedl paradoxně neúspěch. "Začínala jsem před 26 lety na střední ekonomické škole ve Slaném na mechanickém stroji. Vůbec mi to nešlo. Byla jsem zoufalá a pak jsem od Ježíška dostala psací stroj. Líbilo se mi, že jsem mohla řádky měřit, počítat a bojovat sama se sebou," zavzpomínala na své začátky.

Mechanické stroje jí ale brzy přestaly stačit. "Když jsem začala klepat rychlostí 500 úhozů za minutu, nebyl stroj, který by to dokázal zvládnout," uvedla. Až psaní na počítači jí přineslo uspokojení. "Koníček se mi stal prací," řekla o své motivací.

Senátor podpoří výuku

"Je to mimořádný výkon. Člověk, který umí tak dobře psát, má dvě třetiny kapacity mozku na přemýšlení o textu," řekl senátor Marcel Chládek, který mistryni na setkání do Senátu pozval. Bude usilovat o to, aby tato výuka byla více propagována na školách. Zkušenosti z rychlopsaní by podle něj mohly upoutat mladé lidi, kteří soutěží zejména v rychlosti psaní sms.

Reklama

Výběr článků

Načítám