Hlavní obsah

Poradna: Mohu podepsat smlouvu s novou firmou, dokud jsem ve výpovědi?

Po novém, lepším zaměstnání pokukuje nebo alespoň pošilhává prakticky každý. Když se pak zajímavější nabídka skutečně objeví, často je spojena s požadavkem na nástup v nejkratším možnéím termínu, nejraději ihned. Jak se ale vyvázat z dosavadního místa, abyste neporušili žádné ze zákonných ustanovení?

Článek
Sháním si jinou práci, ale výpověď jsem ještě nepodala. Když bych podala výpověď k 1. 7. 2010 s dvouměsíční výpovědní dobou (to je v případě, že se nedohodneme dřív), a já si během té doby najdu jiné zaměstnání, mohu podepsat jinou smlouvu, když budu stále ještě ve výpovědní době a zaměstnavatel mi bude chtít dělat naschvály a nebude mě chtít pustit?

Hledáte-li si jiné zaměstnání během trvání pracovního poměru, neporušujete žádnou zákonnou povinnost. Zákon dokonce ani nebrání tomu, abyste měla uzavřených více pracovněprávních vztahů u různých zaměstnavatelů najednou. Každý z těchto zaměstnavatelů však od vás bude samozřejmě očekávat, že budete řádně plnit své povinnosti v rámci určené pracovní doby, a že váš pracovní výkon nebude trpět na úkor druhého zaměstnání.

Pozor však na omezení, které vyplývá přímo ze zákoníku práce. Vedle svého zaměstnání totiž nesmíte vykonávat výdělečnou činnost, která by byla shodná s předmětem činnosti vašeho zaměstnavatele a vašemu zaměstnavateli tímto způsobem konkurovat. Takovouto činnost můžete vykonávat jen s  předchozím písemným souhlasem vašeho zaměstnavatele.

Příklad: Pracujete-li jako obchodní zástupkyně pro zaměstnavatele, který prodává počítače značky XX,  bez předchozího písemného souhlasu vašeho zaměstnavatele nebudete moci zároveň pracovat pro společnost, která se zabývá rovněž prodejem počítačů, i když se jedná o jinou obchodní známku.

Práce pro konkurenci znamená porušení pracovní kázně

Pokud byste tuto povinnost porušila, jednalo by se o porušení vaší pracovní kázně se všemi důsledky (výpověď nebo i okamžité zrušení). Vznikla-li by vaším jednáním zaměstnavateli škoda, mohl by na vás rovněž požadovat její náhradu.

Najdete-li tedy ve výpovědní době jinou práci, máte několik možností jak situaci vyřešit. Nejlepším, ne vždy však možným řešením, je dohodnout se se svým současným zaměstnavatelem a uzavřít s ním dohodu o rozvázání pracovního poměru ke konkrétnímu datu, jež vám bude vyhovovat s ohledem na den nástupu do nové práce.

Není-li dohoda možná, navažte nástup do nové práce na konec výpovědí doby. S novým zaměstnavatelem můžete pracovní smlouvu uzavřít  ještě za trvání současného pracovního poměru.

Pokud nový zaměstnavatel nemá shodný předmět podnikání s vašim současným, můžete pracovat během výpovědní doby pro oba. Tato možnost však je často omezena pracovní dobou obou zaměstnavatelů a nedostatkem času pro osobní potřebu.

Rada na závěr

Nezapomeňte, že výpovědní doba běží  od prvního dne kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi. Pokud byste chtěla, aby výpovědní doba začala běžet od 1. 7. 2010, je nutné výpověď zaměstnavateli doručit nejpozději 30. 6. 2010. Váš pracovní poměr pak  skončí ke dni 31. 8. 2010 a do nového zaměstnání byste pak mohla nastoupit bez jakéhokoliv problému dne 1. 9. 2010. V případě, že byste  výpověď doručila až 1. 7. 2010, výpovědní doba začne běžet od 1. 8. 2010 a pracovní poměr by tedy skončil až dne 30. 9. 2010.

Na dnešní dotaz odpovídala Daša Aradská z advokátní kanceláře  Randl Partners.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám