Hlavní obsah

Do pracovní inzerce pronikají podvodníci, chtějí vstupní poplatky, nabízejí letadlo

Právo, Petr Kotek

Skutečná nabídka práce často neodpovídá informacím, které zadavatel uvádí v popisu pozice. Potvrdily to tři čtvrtiny odpovídajících v průzkumu společnosti LMC, provozovatele pracovních portálů Jobs.cz a Prace.cz.

Článek

Z tisíce respondentů ankety je patrné vysoké zastoupení odpovědí potvrzujících zkušenost s falešnou nabídkou práce inzerovanou v pracovní nabídce. V anketě portálu Jobs.cz se ukázalo, že se bezmála 75 % uživatelů někdy v minulosti setkalo s nabídkou práce, u níž byl skutečný požadavek na náplň práce odlišný oproti informacím uvedeným v inzerátu.

Pouze 13 % respondentů uvedlo, že se s falešnou inzercí nesetkali. I oni ale připouštějí, že si na podobné pochybné nabídky dávají pozor. Zbylých 14 % odpovídajících se na vlastní kůži s klamavou inzercí nesetkalo, přesto o podobných nevěrohodných nabídkách vědí z doslechu.

Téměř polovina dotázaných uvedla, že klamavé inzeráty většinou vedou uživatele k jiné náplni práce, než se uvádí v inzerované nabídce. „Téměř třetina respondentů (31 %) nám potvrdila, že jim byla v klamavém inzerátu nabízena práce podle tzv. systému letadlo. Zbylých 25 % respondentů se dokonce setkalo s podmínkou požadavku úhrady vstupního poplatku při kontaktu s firmou, což představuje další ze způsobů podvodného chování firem,“ uvedla Jana Skalová, manažerka komunikace společnosti LMC.

Co zaměstnavatel smí vyžadovat a co ne
- zaměstnavatel nemůže požadovat kontakty na jiné osoby
- podmiňovat přijetí do zaměstnání odebráním zboží či zaplacením poplatků
- zaměstnavatel je povinen před uzavřením pracovní smlouvy informovat uchazeče o právech a povinnostech spojených s výkonem dané práce, s pracovní náplní a pracovními podmínkami, za nichž bude práci konat, i s podmínkami odměňování
- v případě uzavření pracovní smlouvy pak musí být ve smlouvě uveden druh práce, kterou bude uchazeč vykonávat
- jediným poplatkem, který si zletilý uchazeč hradí sám, může být poplatek za vstupní lékařskou prohlídku. Zákon zaměstnavateli ukládá povinnost ji pro uchazeče zajistit, ale nést její náklady musí jen tehdy, přijímá-li mladistvého uchazeče

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám