Hlavní obsah

Poradna: Přišel jsem o zaměstnání. Musím se hlásit na úřadě práce?

Ztráta zaměstnání, hledání nového, ale také třeba nepříjemná nutnost snížit počet zaměstnanců: vše, co se odehrává na trhu práce, řeší nějaká právní úprava. Často se na konkrétní situaci nevztahuje jen jedno ustanovení, použít se jich dá i víc. Které je pro vás v dané situaci nejvýhodnější? S tím vám každé úterý v rubrice Kariéra radí renomovaní odborníci, spolupracovníci Novinek.cz.

Článek
Zajímalo by mne, jak postupovat v případě, že přijdu o práci. Známý říkal, že jsem povinen se přihlásit se na úřadu práce? Co musím splnit, abych dostal podporu?

Na úřad práce se rozhodně povinně přihlašovat nemusíte. Známý možná myslel, že je to praktické z hlediska plateb na zdravotní pojištění a vaší účasti na důchodovém pojištění.

Pokud byste se však rozhodl na úřad práce přihlásit, kontaktujte ten v místě svého trvalého bydliště.  Zde podejte žádost o zprostředkování zaměstnání, jejímž prostřednictvím budete zařazen, ode dne podání žádosti, do evidence uchazečů o zaměstnání. S podáním žádosti však neotálejte - podáte-li žádost nejpozději do 3 pracovních dnů po skončení vašeho pracovního poměru, zařadí vás úřad do této evidence již od následujícího dne po skončení pracovního poměru.

Příklad: Skončí-li váš pracovní poměr v pátek 30. dubna, je 3. pracovní den po tomto skončení středa 5. května. Podáte-li žádost nejpozději ve středu 5. května, úřad Vás zařadí do evidence již od 1. května.

Žádost na úřadě podejte osobně. Zaslání žádosti poštou nebo emailem úřad nebude akceptovat. Pro zápis do evidence musíte kromě podání žádosti splnit i další předepsané podmínky. Např. nesmíte být zaměstnán, nebo pokud byste zaměstnán byl (na pracovní smlouvu, dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti), úřad práce vás do evidence zařadí pouze tehdy, pokud váš měsíční výdělek nepřesáhne 4000 Kč. Nesmíte být v dočasné pracovní neschopnosti nebo ve výkonu trestu atd.

Při návštěvě úřadu práce si s sebou nezapomeňte vzít platný průkaz totožnosti. Dále se vyžaduje doklad o ukončení pracovního poměru. Tímto dokladem je výpověď z pracovního poměru nebo dohoda o rozvázání pracovního poměru. Pokud máte k dispozici potvrzení o zaměstnání - tzv. zápočtový list a potvrzení o výši průměrného výdělku nebo evidenční list důchodového pojištění, vezměte si tyto doklady také s sebou. Pokud tyto dokumenty nemáte, je možné si na úřadě práce vyzvednout formulář pro zaměstnavatele, na který zaměstnavatel všechny potřebné informace vyplní. Formulář si můžete stáhnout i z internetu.

Přijetí do evidence neznamená automaticky podporu

Pozor, skutečnost, že vás úřad zařadí do své evidence, ještě neznamená, že budete automaticky dostávat i podporu v nezaměstnanosti. Musíte splnit několik podmínek. Nárok na ni máte, pokud jste vykonával zaměstnání nebo jinou výdělečnou činnost alespoň 12 měsíců v posledních 3 letech před zařazením do evidence na úřadě práce. Dále nesmíte být ke dni, k němuž má být podpora v nezaměstnanosti přiznána, poživatelem starobního nebo plného invalidního důchodu.

V případě, že s vámi byl ukončen pracovní poměr (výpovědí nebo okamžitým zrušením), protože jste zvlášť hrubým způsobem porušil pracovní kázeň, nárok na podporu mít také nebudete.

Jak dlouho se podpora vyplácí a v jaké výši

Podpora v nezaměstnanosti vám nenáleží po celou dobu vaší nezaměstnanosti, ale pouze po tzv. podpůrčí dobu. Pokud vám je do 50 let věku, náleží vám podpora po podpůrčí dobu 5 měsíců. U žadatelů od 50 do 55 let věku činí podpůrčí doba 8 měsíců a u těch, kterým je nad 55 let, se poskytuje podpora po dobu 11 měsíců. Výše podpory se vypočte z vašeho průměrného měsíčního čistého výdělku v posledním zaměstnání, a to procentní sazbou, nejvýše však 13 279 Kč měsíčně. Procentní sazba činí pro 1. a 2. měsíc podpůrčí doby 65% z průměrného měsíčního čistého výdělku, 3. a 4. měsíc 50% a po zbývající dobu 45%.

Příklad: Je-li Vám 52 let, a v posledním zaměstnání jste dosáhl čistého průměrného měsíčního výdělku 20 000 Kč, bude vám poskytována podpora následovně:
v 1. a 2. měsíci (65%): 13 000 Kč měsíčně
v 3. a 4. měsíci (50%): 10 000 Kč měsíčně
v 5. až 8. měsíci (45%): 9 000 Kč měsíčně
v 9. a dalších měsících: 0 Kč měsíčně

I když byste nesplňoval podmínky pro přiznání podpory v nezaměstnanosti, doporučujeme vám se na úřadu práce zaevidovat. Příznivé totiž je, že po dobu, kdy jste evidován, bude za vás stát platit zdravotní pojištění. Sociální pojištění vám sice hrazeno nebude, ale určitá omezená doba, po kterou budete vedeni v evidenci, se vám bude započítávat jako účast na důchodovém pojištění.

Tato doba se v případě, že pobíráte podporu v nezaměstnanosti, rovná době, po kterou vám podpora náleží. Pokud nárok na podporu nemáte, bude se vám pro účely důchodového pojištění započítávat doba nejvýše 1 roku.

Další informace z úřadů práce naleznete zde,  formuláře ke stažení jsou k dispozici zde.

Na dnešní dotaz odpovídali Daša Aradská a Ondřej Chlada z advokátní kanceláře  Randl Partners.

Reklama

Výběr článků

Načítám