Hlavní obsah

V srpnu by se měla dát sehnat letní brigáda snadněji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V srpnu by měli mít studenti větší možnost sehnat brigádu, než mají v červenci. Uvádějí to zástupci zprostředkujících agentur. V červenci podle nich poptávka brigádníků výrazně převyšuje nabízené možnosti výdělku, zatímco v srpnu a září zvolna klesá. Brigádnická mzda se podle agentur nejčastěji pohybuje kolem 75 - 100 korun na hodinu, může být ale i vyšší.

Foto: Milan Malíček, Právo

Mezi nejčastěji nabízené brigády patří manipulační práce, jako je doplňování zboží ve velkoobchodech, skladech apod.

Článek

Šance studentů sehnat brigádu se výrazně liší během roku, tvrdí René Kuchár, jednatel Agentury Student, která zprostředkovává studentské brigády v hlavním městě. V červenci prý eviduje na jedno místo asi pět zájemců, zatímco druhý prázdninový měsíc dva i méně.

Ve druhé polovině záři nebo ve zkouškovém období nebývá problém práci sehnat, nejpotřebnější jsou pak brigádníci před Vánocemi, uvedl jednatel. Na zájem studentů pracovat spíše v červenci než později o prázdninách prý agentura brigádníky dopředu upozorňuje.

Pavel Hájevský ze společnosti Nabrigadu.cz řekl, že v této agentuře bývá červencová poptávka studentů dokonce desetkrát větší než její nabídka. Pak zájem o brigády postupně klesá, až se v září poptávka s nabídkou srovná, uvedl.

Nejširší nabídka je v oblasti manipulačních prací

"Největší zájem je o administrativní práce," tvrdí Kuchár. Nemanuální práce však prý tvoří maximálně třetinu nabídek, které Student nabízí. Patří mezi ně třeba práce na recepci, kontrola smluv nebo brigáda hostesek na různých akcích.

V nabídce převládají manipulační práce, uvedl Kuchár. Jde prý zejména o práci ve skladech hypermarketů, logistických i výrobních firem. Šanci však mají i mladí lidé, kteří hledají kvalifikovanou práci v oboru, jež studují. Takovou brigádu mohou sehnat třeba studenti IT a ekonomie. V tomto případě ale často musejí na brigádu absolvovat pohovor. Ve společnosti Nabrigadu.cz tvoří podle Hájevského brigády v administrativě asi desetinu celkové nabídky.

Brigádník by měl mít stejný plat, jako stálý zaměstnanec

V Praze začíná odměna za studentskou práci na 75 korunách hrubého výdělku za hodinu, řekl Kuchár. Většinou je však o pět až 15 korun vyšší. Lidé, kteří se rozhodnou pro náročnější fyzickou brigádu, si mohou vydělat 100 korun, za kvalifikovanější práci dostanou i více. Najdou se prý také zaměstnanci, kteří chtějí, aby k nim docházeli již osvědčení brigádníci. Pracovní nabídky sice třeba vypisují nepravidelně, jsou však ochotni si připlatit.

Plat určuje zaměstnavatel po dohodě s agenturou, uvedl Kuchár. Pro jeho stanovení prý platí, že brigádník by měl mít s přihlédnutím ke znalostem a praxi přibližně stejné podmínky jako stálý pracovník.

Ovlivňuje ho však prý také aktuální stav na trhu práce, takže student nakonec podle něj může někdy dostávat i více peněz než stálý zaměstnanec. Kuchár tvrdí, že odměnu za své služby si agentury účtují od klienta, kterému shání pracovníky.

Reklama

Související články

České právo pojem brigáda nezná

Otázka, co znamená pojem brigáda, může někomu připadat jako neskutečně hloupá. Je to přece tak jasné – brigáda je krátkodobé zaměstnání. Jenže v českém právu...

Výběr článků

Načítám