Hlavní obsah

Etiketa všedního dne

Novinky, Filip Žilka, Kariéra

Nejen vrcholné obchodní schůzky, setkání státníků či oficiální akce se  musí řídit zásadami etikety a protokolem. Základní povědomí o tom, co se stále ještě smí a co už je pro daný okamžik příliš, bychom měli mít zakořeněno i pro běžné situace všedního dne.

Článek

Mezi standardní situace, do kterých se běžně dostáváme, patří chůze po ulici v doprovodu. Jde-li muž se ženou nebo výrazně starším či váženějším mužem, hostem, klientem apod., měl by si tuto osobu vést po svojí pravé ruce. Místo po pravé ruce je totiž obecně vnímáno jako čestné. 

Neplatí to ovšem absolutně. Jestliže je pravá strana z nějakého důvodu riskantní (výmol, provoz, lešení , raději půjde po horší straně muž či níže postavená nebo mladší osoba. Zúží-li se prostor a dvojice musí jít za sebou, určí se pořadí podle okolností: Pokud je před námi nejistý prostor (tmavý průchod atd.) půjde první muž. Jestliže se chodník zúžil kvůli protijdoucím lidem, dá muž přednost ženě či klientovi a bude je následovat.

S ohledem na situaci rovněž můžeme nabídnout rámě. Správně se žena zavěšuje jen dlaní a prsty, nikoliv celým loktem. Pomůcka pro správné zavěšení: žena by měla v dlani cítit mužův biceps. Je-li muž se dvěma ženami, kráčí uprostřed, aby se mohl věnovat oběma stejnou mírou. Jsou-li dva muži se ženou, kráčejí po jejích obou stranách, váženější pár jde vpravo. 

Při vstupu do objektů

Muž dává přednost ženě, otevře jí dveře a podrží je! V některých případech však jde první muž, a to tehdy, jedná-li se o prostory pro ženu neznámé, riskantní, neobvyklé, a kam by tedy muž měl ženu uvádět nebo ji dokonce chránit. Z tradice jsem patří restaurace. 

Do cukrárny, do obchodu s oděvy, ke kadeřníkovi vstupuje žena první a muž až za ní. Tedy, pokud nechce raději počkat venku. Přednost mají vždy ti, kteří z budovy nebo místnosti vycházejí, před těmi, kteří vcházejí dovnitř. Při vstupu do místnosti muž vždy smekne klobouk, ale i jakoukoli jinou pokrývku hlavy. 

Po schodoch, po schodoch...

Dnes se jednoznačně řídíme pravidlem bezpečnosti a komfortu společensky významnější osoby. Do schodů jde první žena, muž za ní aby jí poskytl oporu, kdyby zavrávorala. Ze schodů jde muž jako první, tedy opět níž. 

Jak si poradíme s tím, má-li žena opravdu krátkou sukni? Neváhejme, pánové, pořadí zůstane stejné. Je ovšem taktní  jít těsně za ženou a ne systematicky o šest schodů níž. Vždy nabídneme oporu při scházení ze schůdků vlaku, auta, letadla, autobusu apod. Žena se sama rozhodne, zda nabízenou oporu přijme. Do dopravních prostředků nastupuje nejdříve žena, muž jde za ní.  Přednost má žena samozřejmě i při obsazování sedadel.

Reklama

Související témata:

Související články

Trapné chvilky bez záruky

V tomto článku udělám malou, leč důležitou odbočku od business odívání a upozorním na nedostatky, kterých se dopouštíme při relativně běžných obchodních...

Výběr článků

Načítám