Hlavní obsah

Windows Vista se před piráty neukáže v celé kráse

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový operační systém Microsoftu Windows Vista bude bojovat s piráty poněkud více než jeho předešlé verze. Pokud program nebude legálně nainstalovaný, nebude pracovat v plných grafických detailech.

Článek

Windows Vista nabídne uživateli nové grafické rozhraní - Aero. Systémovou plochou tak budou díky němu proplouvat průhledná oka, animované sekvence při otevírání programů nebo pohybující se ikony.

Než však systém Vista zobrazí tyto parádičky, ověří, zda je na počítači nainstalován legálně. "Každý, kdo má naistalovánu nelegální verzi systému Windows nevyužije výhod rozhraní Windows Aero," citoval server CNET vyjádření Microsoftu.

Systém Windows již dnes ověřuje svou pravost - uživateli, který má neinstalovánu jeho nelegální kopii například hlásí při spuštění počítače, že má pirátskou verzi tohoto programu. Testování aplikace ověřování pravosti Windows zahájil Microsoft ve druhé polovině roku 2004. Firma si od tohoto kroku slibuje pokles pirátských kopií Windows, které jsou nahrány na osobních počítačích.

Velké nároky na hardware

Ovšem se spuštěním systému Aero budou mít problémy i legální vlastníci Windows, kteří nevlastní dostatečně silné počítače. Aero totiž ke svému hladkému provozu vyžaduje poměrně výkonné PC.

Podle Microsoftu je tak potřeba k plnému vychutnání si grafických fines nových Windows vlastnit počítač s pamětovou propustností 1800MB/s a více (tento parametr si můžete ověřit například v programu SiSoft Sandra), rovněž bude zapotřebí mít ve stroji určité minimální množství operační paměti - její minimální velikost závisí na používaném rozlišení obrazovky.

Například pro monitor s rozlišením 1024 x 1280 pixelů je nutné vlastnit grafickou kartu s 64MB operační paměti. Pro vyšší rozlišení obrazu je třeba mít produkt s 256MB RAM.

Stroje vybavené sdílenou pamětí - tedy takovou, kterou používá jak systém tak grafická karta, musí být k tomu, aby pracovaly s Aero rozhraním, vybaveny 1 GB operační paměti a to v režimu dual - channel (dva moduly po 512MB).

Lidé Microsoftu nerozumí

Microsoft stále pracuje na vyladění nových Windows i na snížení jeho krvavých hardwarových nároků. Firma již také vydala návod, co by měl počítač obsahovat pro hladký běh Windows Vista. Pro mnoho průměrných uživatelů je však tento průvodce příliš složitý. Microsoft již potvrdil, že pracuje na jeho "zlidštění".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám