Hlavní obsah

Jak zrychlit počítač zadarmo

Novinky, mif

Počítače mohou po pár letech používání ztrácet dech. To ale nutně neznamená, že by patřily do starého železa. Poradíme, jak vrátit počítač s Windows do formy úplně zadarmo.

Foto: Profimedia.cz

Odstranit zbytečné soubory, kterými je systém zanesen běžným používáním, dokážou speciální programy. Tím se často zvýší také jeho rychlost.

Článek

Na většině sestav je už po pár měsících provozu poznat úbytek výkonu. Systém se pomaleji zapíná i vypíná, spuštění nejrůznějších programů trvá o desítky sekund déle a přehrávání videa je sekané.

Velmi často za tyto jevy může nepotřebné počítačové smetí, které se do počítače ukládá při brouzdání po internetu, ale i při otevírání příloh z e-mailů. Takzvané dočasné soubory totiž počítač sám nikdy nemaže.

Odstranit zbytečné soubory, kterými je systém zanesen běžným používáním, dokážou speciální programy. A to velmi často úplně zadarmo. Chytřejší programy navíc dokážou pracovat i s registry, což je v podstatě řídicí jednotka Windows. V ní se ukládají důležité instrukce jednotlivých aplikací, ale i jejich chyby - a právě chyby mohou PC sestavu výrazně zpomalit.

Potrápit mohou také viry

Výrazně se podepsat na výkonu celé sestavy mohou také počítačové viry. Zatímco před pár lety bylo možné rozeznat nezvaného návštěvníka na první pohled, protože první škodlivé programy často mazaly data nebo dokonce zablokovaly celý operační systém, moderní viry si hrají na špióny. Snaží se zůstat co nejdéle v utajení a potají otevírají zadní vrátka pro útočníka.

Odhalit takové smetí v počítači není vůbec jednoduché. Zkušenější uživatelé si mohou všimnout, že jejich počítač pracuje pomaleji a webové stránky se nenačítají zcela správně. Samozřejmě většinu trojských koní, spywaru, keyloggerů (program zaznamenávající stisk každé klávesy) a dalších nezvaných návštěvníků dokážou odhalit speciální programy.

Vedle placeného softwaru, který stojí klidně i několik tisíc korun, existují také bezplatné varianty. Zdarma nabízejí bezpečnostní programy nejčastěji firmy, které doufají, že si uživatelé po vyzkoušení zakoupí pokročilejší placenou verzi. Ale i proto, aby zvýšily povědomí o své značce. Takový software pak může sloužit k propagaci - objevují se v něm okna s reklamou.

Microsoft Security Essentials: nenáročný, ale účinný

Security Essentials je bezplatný antivirový program od amerického softwarového gigantu Microsoftu, určený je pro Windows 7 nebo Windows Vista. Hlavní předností antiviru jsou především nízké provozní nároky, které na rozdíl od některých konkurenčních řešení zbytečně nesnižují výkon celého počítače.

Foto: archív tvůrců

Microsoft Security Essentials

To ocení především majitelé starších PC a miniaturních netbooků, které nejsou tolik výkonné. Hledat viry a spyware na pevném disku můžete jednoduše přímo z okna programu, k dispozici je ale i možnost plánování automatického prohledávání disku nebo rezidenční štít, který hlídá bezpečnost operačního systému na pozadí při běžné práci.

CCleaner: zamete zbytečné smetí

Program CCleaner dokáže zatočit se zbytečnými skrytými a nepoužívanými soubory na pevném disku. Ty vznikají při surfování na webu, práci s textovými dokumenty, ale i během prohlížení filmů a poslouchání hudby.

Foto: archív tvůrců

CCleaner

Odstraněním nepotřebných dat můžete kromě rychlejšího chodu operačního systému získat i několik gigabytů prostoru na disku. Obsluha aplikace je v obou případech velice jednoduchá a intuitivní. Kromě operačního systému Windows je navíc podporován také Apple Mac OS X.

Poradit si program dokáže také s registrem, konkrétně s nepoužívanými položkami, které v něm zanechávají některé programy. Vyčištění registrů může také výrazně zrychlit chod Windows, před jeho spuštěním doporučujeme udělat zálohu - také to CCleaner dokáže.

IObit SmartDefrag: uklidí pevný disk

Pevný disk může být po delší době zpomalený kvůli roztříštění souborů na jednotlivé fragmenty. Právě kvůli tomu v sobě Windows ukrývá funkci defragmentace. Ta spojí dohromady co nejdelší bloky souvisejících dat, což umožní jejich rychlejší načítání. Vestavěný nástroj ale nemusí vyhovovat každému, například kvůli menším možnostem nastavení.

Foto: archív tvůrců

IObit SmartDefrag

V takovém případě přijdou vhod speciální aplikace, jako je například bezplatný program IObit SmartDefrag. Mezi jeho největší přednosti patří rychlost a přehlednost. Defragmentaci je možné naplánovat na určitý čas nebo nechat běžet automaticky na pozadí. V takovém případě pak aplikace využívá nepotřebný výkon počítače.

ZoneAlarm free: důkladná obrana proti hackerům

Program ZoneAlarm free od společnosti ZoneLabs je alternativou k firewallu, který je předinstalován v operačním systému Windows od společnosti Microsoft. Hlavním úkolem aplikace je bránit počítač proti hackerům a nezvaným návštěvníkům, kteří se snaží do systému proniknout.

Foto: archív tvůrců

ZoneAlarm free

Program je velice jednoduchý a neustále běží na pozadí operačního systému. Jeho výhodou je, že uživatel si může sám určit, který program má přístup k internetu a který ne. V placené verzi navíc dokáže ZoneAlarm monitorovat příchozí e-maily a vyhledávat nebezpečné přílohy nebo vyhledat zdroj útoku.

Anti-keylogger: odhalí neodhalitelné

Odhalit některé škodlivé programy v počítači není vůbec jednoduché. Například u programů, které zaznamenávají stisk kláves, je bezradná většina antivirových i antispywarových aplikací. Proto je nutné tyto nezvané hosty vyhledávat pomocí speciálních aplikací, jako je například Anti-keylogger.

Foto: archív tvůrců

Anti-keylogger

Ten dokáže během jednorázového testu odhalit prakticky libovolného sledovače. Ve zdarma dostupné verzi ukáže, kde se škodlivý program nachází. Smazat jej však nedokáže. Odstranit jej je tak nutné manuálně, protože vyřadit záškodníka z provozu dokáže pouze placená verze aplikace. Licence na jeden počítač vyjde na 600 Kč.

Revo Uninstaller: smaže nepotřebné programy

Některé programy po sobě i po odinstalování nechávají ve Windows zbytečně složky, odkazy a záznamy v registrech, což může v některých případech výrazně zpomalovat počítač. Šikovná aplikace Revo Uninstaller ale dokáže všechna data, která se vážou k programu při mazání z pevného disku, najít a odstranit.

Foto: archív tvůrců

Revo Uninstaller

Velice praktický je také takzvaný lovecký mód. Využijete jej v případech, kdy nevíte, jak program odinstalovat. V tomto speciálním režimu se kurzor myši promění na zaměřovač pistole, pak už jen stačí kliknout na program a Revo Uninstaller jej automaticky odinstaluje za vás.

Během prvních 30 dní je Revo Uninstaller možné testovat zdarma, pak si výrobce nechá za licenci zaplatit necelých 800 Kč. Bez omezení je možné používat také starší verze programu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám