Hlavní obsah

Výrobci sázejí na laptopy s dotykovými displeji

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních dvou měsících zaplavují trh přenosných počítačů desítky nových notebooků s dotykovými displeji. Nejlevnější modely je možné zakoupit už za méně než 12 tisíc korun, nejlepší stojí klidně i čtyřnásobek. Nabídka dotykových laptopů je opravdu široká.

Foto: Lenovo

Lenovo Yoga

Článek

Vybírat je možné z více než 50 různých typů přístrojů s úhlopříčkami od 11 do 15 palců. K dispozici jsou jak cenově příznivé stroje s pomalými procesory Intel Atom nebo nVidia Tegra, tak i nadupané herní mašiny se čtyřjádrovými čipy Intel Core i7 a samostatnými grafickými kartami.

Většina výrobců navíc kromě standardních notebooků nabízí také zcela nové hybridy. Například Toshiba u modelu Satellite U920t použila vylepšené panty pro přichycení monitoru k základně – stačí displej položit narovno a zasunout jej před klávesnici. Předělání tabletu na notebook nebo obráceně je otázkou pár vteřin.

Pohodlné ovládání Windows 8

Popularitu dotykových displejů samozřejmě rozpoutaly počítačové tablety. Uživatelé si u nich zvykli na snadnější a v mnoha případech i rychlejší ovládání. Obzvláště to platí v případě systému Windows 8, který je na dotykové panely doslova navrhnut.

Řeč je především o novém uživatelském prostředí, které dříve bylo označováno pracovním názvem Metro. To seskupuje nejpoužívanější programy v dlaždicích a umožňuje uživateli se mezi nimi jednoduše pohybovat.

Vlastní dlaždici má v novém operačním systému každý program a lidé si mohou nastavit, jak přesně by měla vypadat. Například hudební složka tak může být zastoupena ikonou přehrávače nebo se na ní mohou zobrazovat poslední přehrávaná alba a interpreti.

HP Envy TouchSmart 4: láká na elegantní vzhled

Dotykový displej použila u svého nového notebooku Envy TouchSmart 4 také společnost Hewlett-Packard. Jeho základem je výkonný procesor Intel Core i5 3317U s frekvencí 1,7 GHz, který se v případě potřeby dokáže díky technologii Turbo Boost 2 přetaktovat až na 2,6 GHz. Standardně je přístroj dodáván se 4 GB operační paměti, pomocí dvou slotů je ji však možné rozšířit až na 16 GB.

Foto: HP

HP Envy TouchSmart 4

Dotykový displej s úhlopříčkou 14 palců a rozlišením 1366 x 768 pixelů obsluhuje integrovaný grafický čip HD Graphics 4000. Pevný disk má kapacitu 500 GB a doplňuje jej rychlá SSD jednotka s kapacitou 32 GB. Novinka má vcelku líbivý design. Na první pohled zaujmou výrazně zaoblené rohy, které jsou pro laptopy od HP typické. Výrobce vsadil i na kvalitu zvuku, použity jsou reproduktory Beats Audio se subwooferem HP Triple Bass Reflex.

  • Klady: elegantní vzhled
  • Zápory: hmotnost notebooku přesahuje 2 kg
  • Cena: 21 900 Kč

Acer Iconia W5: klávesnici nepotřebuje

Na popularitu hybridních zařízení, která dokážou nahradit tablet i notebook, sází také společnost Acer s modelem Iconia W5. Novinka je vybavena 10,1palcovým dotykovým displejem s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů. Přístroj je možné připojit i k televizoru nebo monitoru prostřednictvím HDMI konektoru.

Foto: Acer

Acer Iconia W5

K tabletu od Aceru je navíc možné jednoduchým nacvaknutím připojit i klávesnici a používat jej jako klasický notebook. Dokovací stanice pak prodlouží výdrž baterie až o dalších devět hodin. Dohromady se tak Iconia W5 obejde bez elektrické zásuvky až 18 hodin. Srdcem tohoto stroje je procesor Intel Atom Z2760 s frekvencí 1,8 GHz. Ten má k dispozici 2 GB operační paměti a 32GB vestavěnou paměť. Ve výbavě nechybějí ani dvě vestavěné kamery, gyroskop, Bluetooth či WiFi.

  • Klady: dlouhá výdrž baterie
  • Zápory: nízká kapacita úložného prostoru
  • Cena: 14 000 Kč

Lenovo Yoga: tablet a ultrabook v jednom

Společnost Lenovo představila unikátní hybrid Yoga, který spojuje přednosti tabletů a ultrabooků do jediného přístroje, už na začátku loňského roku. V Česku se však začal prodávat až před Vánocemi. Na první pohled se novinka nijak neliší od obyčejných přenosných počítačů – má 13,3palcový displej s rozlišením 1600 x 900 bodů, respektive 11,6palcový s rozlišením 1366 x 768 pixelů v případě základní verze a tradiční klávesnici s rozlišením QWERTY. Zařízení se v takovémto stavu ovládá výhradně prostřednictvím dotykové obrazovky.

Foto: Lenovo

Lenovo Yoga

„Lenovo Yoga ukazuje, že jsme schopni chápat měnící se potřeby našich zákazníků, kteří hledají dokonalou kombinaci konzumace i tvorby obsahu,“ prohlásil Peter Hortensius, prezident divize Product Group společnosti Lenovo.

  • Klady: kombinuje klady ultrabooku a tabletu
  • Zápory: dotykový displej se snadno ušpiní
  • Cena: 25 500 Kč

Microsoft Surface Pro: cílí na firemní klientelu

Chystaný tablet Surface Pro od Microsoftu bude patřit mezi nejvýkonnější přístroje na trhu. Vybaven bude procesorem Intel Core i5, grafickým čipem Intel HD 4000, 4 GB operační paměti a 128GB SSD diskem. Stejné parametry nabízejí v dnešní době i ultrabooky a právě těm bude ve firemní sféře podle výrobce novinka konkurovat.

Foto: Microsoft

Microsoft Surface Pro

Microsoft přístroj vybavil dotykovým displejem s úhlopříčkou 10,6 palce a rozlišením 1920 x 1080 bodů. Tento panel by měl být schopen rozeznat až deset dotyků najednou a bude spolupracovat také s dotykovým perem (stylusem). Součástí balení bude i speciální klávesnice, která slouží zároveň jako obal.

Ve výbavě novinky nebude chybět ani dvojice vestavěných HD videokamer s rozlišením 720 p, konektory USB 3.0 a DisplayPort či bezdrátové adaptéry WiFi a Bluetooth. Tablet bude pracovat pod operačním systémem Windows 8 Pro.

  • Klady: novinka je lehká jako tablet a přitom dokáže nahradit i notebook
  • Zápory: oficiální dostupnost v Česku zatím nebyla potvrzena
  • Cena: zhruba 22 000 Kč

Asus VivoBook X202E: nejlevnější na trhu

Nejlevnějším notebookem s dotykovým displejem na trhu je VivoBook X202E od společnosti Asus. Tento model vyniká především kompaktními rozměry, je totiž vybaven 11,6palcovým displejem s rozlišením 1366 x 768 obrazových bodů, zatímco většina konkurenčních laptopů má 13,3palcový monitor. Hmotnost dosahuje hodnoty 1,3 kg. Snadno si přístroj tedy spletete s netbookem nebo ultrabookem. Proti první zmíněné kategorii přenosných počítačů je ale citelně výkonnější, i když na druhou ani zdaleka nestačí.

Foto: Asus

Asus VivoBook X202E

Srdcem novinky je procesor Intel Celeron 847 s frekvencí 1,1 GHz. Tato hodnota se může zdát na dnešní dobu již příliš nízká, ale díky dostatku operační paměti (4 GB) je práce s operačním systémem Windows 8 poměrně svižná. Pod „kapotou“ laptopu se ukrývají integrovaný grafický čip Intel HD a pevný disk s kapacitou 320 GB. Ten nabízí pouze nižší rychlost 5400 ot./min., to ale není v dané cenové kategorii nijak výjimečné. Samozřejmě nechybějí ani adaptéry WiFi a Bluetooth.

  • Klady: atraktivní cena
  • Zápory: u výkonnostně náročných aplikací je znát nižší výkon procesoru
  • Cena: 11 600 Kč 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám