Hlavní obsah

Microsoft Lifecam HD-3000 – levná webkamera umí snímat v HD rozlišení

Novinky, Tomáš Hort

Microsoft Lifecam HD-3000 je zástupkyně levnějších webových kamer známého výrobce, která umí snímat obraz v HD rozlišení 720p. Její cena lehce nad 500 korun je poměrně nízká, a proto se dnes přesvědčíme, jak je na tom po stránce kvality.

Foto: Microsoft, Novinky

Microsoft Lifecam HD-3000

Článek

Společnost Microsoft uvedla v tomto roce na trh několik zajímavých modelů webových kamer. V jejím portfoliu jsou jak levné modely, tak i dražší kousky. Webkameru Lifecam Studio z nové nabídky jsme již měli možnost otestovat a celkově dopadla velmi dobře. [celá zpráva]

Dnes se proto podíváme na zástupce nižší řady HD. Lifecam HD-3000 spadá do segmentu okolo pěti až šesti set korun, který je oblíbený hlavně zákazníky, kteří nechtějí kupovat to nejlevnější, ale zase mají zájem o kvalitu za rozumnou cenu. Zda předchozí věta platí i o dnes testovaném modelu se dozvíme v průběhu článku.

Cena rozhoduje

Na trhu webových kamer rozhoduje o úspěchu hlavně cena. Nejlevnější řešení nebývá to nejlepší, ale většině uživatelů stačí. Je to i tím, že neví, co by mohli mít, když by investovali jen o několik stovek více. Lifecam HD-3000 nespadá do nejlevnějšího segmentu. V něm najdeme kamery okolo dvou až tří set korun. V nabídce Microsoftu se ale jedná o levný model.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Kamera se s počítačem spojuje přes USB kabel. Ten je dlouhý 1,8 metru a vystupuje z hlavy webkamery.

Webkamera je zabalena v tradiční červenobílé krabičce, kterou není po rozbalení lehké složit do původního stavu. Zařízení vidíme přes průhledný plast i v zabaleném stavu. Uvnitř krabičky najdeme v oblasti příslušenství jen dva papírové manuály a instalační CD. Kamera umí pracovat i bez softwaru výrobce pouze s ovladači, které si najdou Windows 7, ale větší možnosti budeme mít s programem LifeCam.

Dobrá nastavitelnost je důležitá 

Nejlevnější webkamery jsou plně použitelné pro klasické použití na komunikaci přes Skype a podobné programy, protože je nejčastěji používáno pouze rozlišení 640x480. O něco lepší modely ale mají více výhod, než jen snímání obrazu ve větším rozlišení, které je podle předešlé věty reálně málo využitelné. Záleží totiž také na snímání zvuku, tedy kvalitě mikrofonu, a také na možnostech uchycení kamery.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Pogumovaná noha webkamery je dobře nastavitelná, protože se dá ohýbat, jak potřebujeme.

Lifecam HD-3000 je v tomto ohledu vybavena velmi dobře. Pro co nejlepší nastavení polohy pro snímání slouží pogumovaná noha, která se dá modelovat. Známe ji z mnoha typů webkamer Microsoftu a její tvar je stejný už z předchozích sérií. Znamená to, že se toto řešení osvědčilo. A je to opravdu tak. Nohu můžeme ohnout tak, aby kamera stála sama na stole, nebo ji můžeme položit na monitor. K dobré stabilitě na monitoru slouží i zarážka na noze.

Stylové provedení se stříbrným lemem

HD-3000 je relativně malá webkamera. Dělí se na dvě hlavní části - modelovací nohu a hlavu s optikou. Propojovací kabel vystupuje přímo ze zadní části hlavy. Jeho délka je 1,8 metru, což je plně dostačující. Hlava je spíše oválovitého tvaru. V přední části je uprostřed optika, která má od sebe odstupňované světelné krytí. To je zakončeno stříbrným lemem, který přináší webkameře elegantní styl.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Tvar a design webové kamery Lifecam HD-3000 je povedený.

Dále od stříbrného lemu je kamera z lesklého černého plastu, na kterém jsou více vidět otisky a nečistoty. Nad lemem je nalevo indikační dioda informující o zapnutí zařízení, napravo jsou dvě dírky, pod kterými je mikrofon. Ve vrchní části celé hlavy je taktéž tradiční tlačítko, přes které můžeme rychle spustit předvolený komunikační program. Zadní část hlavy, ze které vystupuje kabel, je zaoblená.

Software pro běžné použití postačí

Software k webkameře je potřeba hlavně kvůli ovladačům. Díky nim je zařízení rozeznáno v komunikačních programech a je možné ho využívat. Tomu, kdo chce něco navíc, přidává Microsoft i program, který umí kameru různě nastavovat. Můžeme si zvolit rozlišení snímání, můžeme fotit i nahrávat video se zvukem. Nechybí ani nastavení barevnosti obrazu a vtipné efekty pro změny či doplnění snímané hlavy a obličeje.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Software webkamery, který najdeme na přiloženém CD, je jednoduchý na ovládání. Umožňuje nahrávat video či fotit v několika rozlišeních.

Kvalita snímaného obrazu je velmi dobrá. V tomto směru kvalita ceně odpovídá. I v horších světelných podmínkách je obraz pozorovatelný, jen zaostření je výrazně pomalejší. Pokud ve tmě za webkamerou rozsvítíte lampičku, optika dokáže světlo dobře využít a vaše osoba je vidět čistě a barevně. Snímání zvuku je potřeba taktéž pochválit. Výsledný záznam je čistý a jasný, což také ne vždy u levnějších modelů bývá.

Hodnocení a závěr

Dnes jsme si představili levnou webovou kameru z nabídky Microsoftu. LifeCam HD-3000 je model za cenu okolo 500 korun, který nabízí standardní možnosti kamer Microsoft. Za svou cenu se jedná o velmi kvalitní kameru. Snímaný obraz je i v horších světelných podmínkách sledovatelný a za tmy s lampičkou výborný. Podporován je navíc záznam v HD rozlišení 720p. Výborná je také nastavitelnost díky pogumované noze.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Microsoft Lifecam HD-3000

Nevýhodou je, že propojovací USB kabel vystupuje z hlavy webkamery, což při zavadění o něj způsobuje její nechtěné natočení. Pro někoho může být mínusem i lesklé přední provedení, na kterém jsou vidět otisky. Na druhou stranu spolu se stříbrným lemem tak působí kamera velmi hezkým dojmem, což se o levnějších webkamerách říci ve většině případů nedá. Za svou cenu je tento model dobrou volbou pro středně náročné uživatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám