Hlavní obsah

Jak proměnit počítač v herní superstroj

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítačoví hráči jsou velice nároční na výkon své PC sestavy, protože nejnovější tituly nejdou na pomalejších strojích prakticky ani spustit. Velký důraz kladou i na příslušenství, jako jsou klávesnice, myši nebo reproduktory.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Speciální počítačové periferie jsou po hráče důležité, protože zlepšují jejich herní výsledky. Například v akčních titulech jsou pro ně důležité myši, které mají klidně i pětkrát vyšší citlivost než obyčejné modely. Díky tomu se dokážou v simulaci daleko rychleji pohybovat a přesněji mířit.

Herní myš je zpravidla vybavena pěti tlačítky, kterými je ve hře možné nastavit různé funkce – například přepínání různých zbraní. Nejlepší myši jsou vybaveny dokonce až dvanácti tlačítky a navíc mají závaží, kterými je možné upravit jejich hmotnost, aby se ovládaly co nejlépe.

Aby se myš pohybovala co nejplynuleji, prodávají se k herním myším také speciální podložky. Ty jsou vyrobeny z kovu, skla, plastu nebo speciální gumy. Různé materiály zajišťují rozdílnou klouzavost myši – každému hráči totiž vyhovuje něco jiného.

Jako v opravdovém kokpitu

Velké nároky mají hráči také na klávesnice, obyčejné modely totiž nedokážou rozeznat třeba pět stisknutých kláves najednou, což může být v některých hrách problém. Špičkové modely navíc mají až tři desítky programovatelných kláves. Těm stačí přidělit ve hře různé funkce podle potřeby. Velkou výhodu mají klávesnice, které jsou podsvícené.

Klávesnice se ale samozřejmě nehodí pro všechny herní tituly. Proto je možné k počítači připojit třeba i volant s pedály a řadicí pákou. Jízda s virtuálním autem je pak skoro k nerozeznání od skutečného. Stejně tak je možné pořídit i nejrůznější joysticky, které věrně simulují kokpit letadla.

Kvalitní zvuk hraje prim

Nezanedbatelnou kapitolou hráčské výbavy jsou kvalitní reproduktory a sluchátka. Ne, opravdu nejde o možnost zaposlouchat se do líbivých rytmů hudebního doprovodu.

Daleko důležitější roli hraje zvukové náčiní v akčních titulech, kde o vítězství a prohře rozhoduje jen zlomek vteřiny. Kvalitní reproduktory nebo sluchátka s velkým frekvenčním rozsahem a dobrou citlivostí vás dokážou upozornit na plížícího se soupeře ještě před tím, než jej uvidíte na monitoru.

V kolektivních on-line titulech se pak hráči neobejdou bez kvalitního mikrofonu, aby mohli se svými spoluhráči domlouvat co nejlepší strategii pro dosažení vítězství.

Trojrozměrný obraz do každého počítače

Pro věrnější prožitek ze hry je možné k počítači připojit také speciální zařízení nVidia 3D Vision, které promění obyčejná videa v trojrozměrná. Ke sledování obrazu jsou potřeba polarizační brýle, které dokážou rozdělit obraz pro každé oko zvlášť. Tak se vytvoří trojrozměrný vjem.

Brýle jsou součástí balení. Technologie spolupracuje pouze s monitory a televizory, které mají vyšší obnovovací frekvenci (alespoň 100 Hz). Většina prodávaných monitorů je však bohužel 60Hz.

V praxi působí trojrozměrný obraz velice dobrým dojmem. Obzvláště to platí u počítačových her, kdy působí zážitek z hraní daleko věrnějším dojmem. U přehrávání běžných filmů na DVD je už zážitek menší a video působí jako uměle vytvořené.

Razer Lachesis Refresh: extrémně přesná myš

Herní myš Razer Lachesis Refresh je díky svému univerzálnímu tvaru vhodná pro praváky i leváky. Nabízí velice rychlé a přesné snímání pohybu. Laserový snímač má vysoké rozlišení 5600 dpi, což je sedmkrát více než u běžného modelu. Díky tomu zvládá Lachesis Refresh zrychlení až 50G (200 palců za sekundu).

Foto: Novinky

Razer Lachesis Refresh

Výrobce udává odezvu 1 ms, což je výborná hodnota. Myš je vybavena celkem devíti tlačítky, která jsou programovatelná – díky dodávanému softwaru jim ve hrách i při běžné práci v operačním systému můžete přiřadit různé funkce. K počítači se Razer Lachesis Refresh připojuje pomocí pozlaceného USB konektoru, přičemž přívodní kabel je dlouhý přes dva metry.

  • Klady: vysoká citlivost, počet tlačítek
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 1600 Kč

Creative Tactoc3D Alpha: povedená sluchátka s prostorovým zvukem

Herní sluchátka s mikrofonem od společnosti Creative Labs jsou mimo hraní her vhodná i pro sledování filmů či poslech hudby. Mají prostorový efekt s certifikací THX a velmi lákavé zpracování. Cena navíc není nijak vysoká. Při hraní budete přesně vědět, kde je váš soupeř, ve filmech, co kde explodovalo.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Sluchátka Creative Sound Blaster Tactic3D Alpha - maximální vysunutí při nastavení velikosti

Basy jsou taktéž výborné. Kvalitní je i zpracování. Mikrofon se dá odejmout a zvuk snímá velmi kvalitně. Kabel ke sluchátkům je dost dlouhý a netradičně plochý, což je jen k užitku. Možnosti nastavení jsou standardní, každému podle jeho pohodlí. Při delším používání dochází k lehčímu tlačení sluchátek, a to i přes měkké polstrování.

  • Klady: výborný poměr cena/výkon
  • Zápory: sluchátka při delším používání trochu tlačí
  • Cena: 950 Kč

Saitek Cyborg Keyboard: klávesnice pro nejnáročnější

Klávesnice Saitek Cyborg cílí výhradně na počítačové hráče. Je vybavena 12 programovatelnými klávesami na bocích, kterým je možné ve hře přiřadit různé funkce. V horní části je pak umístěn praktický dotykový panel s dalšími 16 klávesami.

Foto: Novinky

Saitek Cyborg Keyboard

Všechny klávesy mají velice příjemný stisk a navíc jsou podsvícené. Osvětlení je rozděleno pro lepší orientaci na šest částí, přičemž vybírat je možné ze tří základních barev (červená, zelená a žlutá) v šesti odstínech. Regulovat je samozřejmě možné také intenzitu jasu. Klávesnice má rozměry 535 x 195 x 29 milimetrů a váží skoro stejně jako celý notebook – 1,4 kilogramu. K počítači se připojuje pomocí rozhraní USB.

  • Klady: množství programovatelných tlačítek
  • Zápory: na stole klávesnice zabírá poměrně dost místa
  • Cena: 1600 Kč

Asus Xtion: ovládání her pohybem

Pohybové senzory se začnou v polovině letošního roku vyrábět také pro stolní počítače. Umožní to zařízení Xtion od společnosti Asus. Novinka pracuje na stejném principu jako Kinect od Microsoftu, dokonce se vyrábí ve stejné továrně.

Foto: Novinky

Asus WAVI Xtion

Asus Xtion umožní hrát nejrůznější hry, ale zároveň dokáže nahradit i funkce klávesnice a myši. Pohyby tak bude možné ovládat multimediální přehrávač, e-mailovou schránku nebo internetový prohlížeč. Pohybový senzor Xtion od společnosti Asus se začne prodávat v květnu. Jeho cena zatím nebyla stanovena.

  • Klady: inovativní ovládání, které aktivně vede k pohybu i při hraní
  • Zápory: zatím se neprodává
  • Cena: nestanovena

Evo-G MP-2 Gaming: šikovné příslušenství pro myši

Herní podložka Evo-G MP-2 Gaming je vyrobena z velice jemné textilní tkaniny, která výrazně zvyšuje přesnost a reakce myši. Podle údajů výrobce dokáže podložka zvýšit jemnost pohybu obyčejné myši až o 20 procent. Spodní část podložky je pogumovaná, a tak perfektně drží na stole.

Foto: Novinky

Evo-G MP-2 Gaming

K herní podložce Evo-G MP-2 Gaming se nabízí také šikovný držák Mouse Anchor. K čemu je dobrý? Kabel myši se může kroutit nebo zadrhávat o kraj stolu, což je při hraní velice nepříjemné. Speciální závaží Evo-G Anchor, na které se jednoduše kabel namotá, drží myš na uzdě.

  • Klady: zlepšuje vlastnosti myši, cena
  • Zápory: v Česku podložku nabízí jen několik prodejců
  • Cena: 250 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám