Hlavní obsah

Počítačoví piráti berou Vánoce útokem

Novinky, Miloslav Fišer

Již tradičně se snaží počítačoví piráti využít Vánoce ve svůj prospěch. Důvěřivce na internetu lákají na zajímavé nabídky a výhodné ceny dárků. Místo ušetřených peněz ale lidé často spláčou nad výdělkem. Poradíme, jak podvodníkům nenaletět.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vedle lákavých nabídek v nevyžádané poště útočníci počítají s tím, že většina uživatelů vybírá dárky pomocí oblíbených vyhledávačů. Proto programují své webové stránky tak, aby se při zadání frází „vánoční dárky“ nebo „vánoční nakupování“ objevily ve výsledcích hledání na předních pozicích.

„Na vánoční sezónu se kyberzločinci připravují už od září a snaží se různými způsoby zlepšit pozice svých škodlivých stránek ve vyhledávačích. Používají k tomu metody jako ‚komentovaný spam‘ a ‚blogovací spam‘,“ varoval Raimund Genes ze společnosti Trend Micro.

60 000 nových virů denně

Podvodné stránky zpravidla obsahují zákeřný počítačový program. Rozpoznat ho přitom nemusí být vůbec jednoduché, protože internetem kolují milióny různých typů.

„Pokud nakupující takovou stránku navštíví a infikuje svůj počítač malwarem, pak během nakupování v e-shopech může tento malware zaznamenat a odeslat údaje o kreditní kartě nakupujícího. Pro kyberzločince to je v tomto období vítaná příležitost k nezákonnému obohacení,“ dodal Genes.

Počítačoví podvodníci jsou navíc velice aktivní a vynalézaví. Podle statistik antivirové společnosti McAfee vznikne denně přibližně 60 tisíc škodlivých programů, což je čtyřikrát více než v roce 2007. Jen od začátku letošního roku tak vzniklo přes 14 miliónů virů, trojských koňů a dalšího počítačového smetí.

Vysávají bankovní účty

Většina z těchto hrozeb se v poslední době snaží otevřít potají zadní vrátka pro útočníka tak, aby mohl zcela získat kontrolu nad cizím počítačem. Piráti si totiž tímto způsobem budují síť zotročených počítačů, která jim pomáhá vykonávat útoky.

Jednou z největších sítí je Zeus. Ta se zaměřuje především na realizaci podvodných bankovních převodů. Pomocí speciálně upravených virů dokážou útočníci ovládnout mobilní telefony, což jim umožní manipulovat se SMS zprávami pro potvrzení transakcí internetového bankovnictví.

Během pár minut tak mohou vysát všechny finance z účtu. Jen za poslední tři měsíce s pomocí sítě Zeus způsobili počítačoví piráti malým firmám v USA škody v celkové výši 70 miliónů dolarů.

Prevence na prvním místě

Odhalit takové smetí v počítači není vůbec jednoduché. Zkušenější uživatelé si mohou všimnout, že jejich počítač pracuje pomaleji a webové stránky se nenačítají zcela správně.

V počítači dokážou většinu trojských koní, spywaru, keyloggerů (program zaznamenávající stisk každé klávesy) a dalších nezvaných návštěvníků objevit speciální programy.

Vedle placeného softwaru, který stojí od 500 do několika tisíc korun, existují také bezplatné varianty. Zdarma nabízejí bezpečnostní programy nejčastěji firmy, které doufají, že si uživatelé po vyzkoušení zakoupí pokročilejší placenou verzi. Ale i proto, aby zvýšily povědomí o své značce. Takový software pak může sloužit k propagaci – objevují se v něm okénka s reklamou.

V otázce kvality bezplatných programů se testy různí, v některých dokonce zdarma dostupné aplikace vyhrávají nad placenými. Ty navíc často nabízejí více funkcí. Na PC by měl být nainstalován vždy jen jeden bezpečnostní program svého druhu. Dva antiviry na disku dokážou udělat pěknou neplechu.

Eset Family Security Pack: zabezpečí PC i mobil

Společnost Eset, která je původem ze Slovenska, zabezpečuje počítače již od roku 1992. Vedle antivirového programu NOD32 a bezpečnostního balíku Smart Security nabízí také licenci Family Security Pack. Ta umožňuje nainstalovat zabezpečovací programy až na tři PC a mobily.

Sada obsahuje antispyware, osobní firewall, antispamový filtr a antivirus s technologií ThreatSense, která dokáže inteligentně předcházet i neznámým rizikům. Nechybí ani program pro chytré mobilní telefony. Ten mimo jiné umožňuje na dálku smazat důvěrná data v přístroji i poté, co zloděj vymění SIM kartu. Díky tomu se nikdo nedostane k vašim pinům, zprávám a kontaktům. Cena balíku činí necelé dva tisíce korun.

  • Klady: zabezpečí i chytré mobilní telefony
  • Zápory: některé programy jdou nahradit bezplatnými aplikacemi
  • Kde stahovat: eset.cz

Anti-keylogger: odhalí neodhalitelné  

Odhalit některé škodlivé programy v počítači není vůbec jednoduché. Například u programů, které zaznamenávají stisk kláves, je bezradná většina antivirových i antispywarových aplikací. Proto je nutné tyto nezvané hosty vyhledávat pomocí speciálních aplikací, jako je například Anti-keylogger.

Ten dokáže během jednorázového testu odhalit prakticky libovolného sledovače. Ve zdarma dostupné verzi ukáže, kde se škodlivý program nachází. Smazat ho je ale nutné ručně, protože vyřadit záškodníka z provozu dokáže pouze placená verze aplikace.

  • Klady: dokáže odhalit keyloggery, které většina programů vůbec nezaznamená
  • Zápory: škodlivý program Anti-keylogger odstraní pouze v placené verzi
  • Kde stahovat: www.anti-keyloggers.com

Spamfighter: kladivo na počítačové piráty

Většina e-mailových klientů obsahuje nástroje pro blokování nevyžádané pošty. Výjimkou není ani Microsoft Outlook a Outlook Express. Pokud se vám však zdá filtr těchto programů málo účinný, můžete vyzkoušet doplňkový program Spamfighter.

Stejně jako většina podobných aplikací dokáže program automaticky vyhodnotit příchozí e-mail, a v případě podezření jej zařadí do složky s nevyžádanou poštou. Hlavní výhodou Spamfighteru je ale proti konkurenci nástroj, který dokáže umisťovat spamové adresy a emaily do mezinárodní databáze.

Díky tomu je prověřování zpráv daleko důkladnější. Výrobce nabízí ke stažení program v profesionální verzi, která je zpoplatněná. Pokud za něj nechcete platit, automaticky se po 30 dnech používání přepne do jednodušší verze, která je zdarma.

  • Klady: výborné výsledky detekce
  • Zápory: v bezplatné verzi obsahuje reklamu
  • Kde stahovat: www.spamfighter.com

Microsoft Security Essentials: nenáročný, ale účinný

Security Essentials je bezplatný antivirový program od amerického softwarového giganta Microsoftu, který firma nabízí od poloviny loňského roku. [celá zpráva]

Hlavní předností antiviru jsou především nízké provozní nároky, které na rozdíl od některých konkurenčních řešení zbytečně nesnižují výkon celého počítače. To ocení především majitelé starších PC a miniaturních netbooků, které nejsou tolik výkonné.

Hledat viry a spyware na pevném disku můžete jednoduše přímo z okna programu, k dispozici je ale i možnost plánování automatického prohledávání disku, nebo rezidenční štít, který hlídá bezpečnost operačního systému na pozadí při běžné práci.

  • Klady: nízké provozní nároky, rychlý chod programu
  • Zápory: pro zkušenější uživatele nabízí antivirus málo možností nastavení
  • Kde stahovat: www.microsoft.com

ZoneAlarm free: důkladná obrana proti hackerům

Program ZoneAlarm free od společnosti ZoneLabs je alternativou k firewallu, který je předinstalován v operačním systému Windows. Hlavním úkolem aplikace je bránit počítač proti hackerům.

Program je velice jednoduchý a neustále běží na pozadí operačního systému. Jeho výhodou je, že uživatel si může sám určit, který program má přístup k internetu a který ne. V placené verzi navíc dokáže ZoneAlarm monitorovat příchozí e-maily a vyhledávat nebezpečné přílohy, nebo vyhledat zdroj útoku.

  • Klady: jednoduché ovládání programu
  • Zápory: pokročilé funkce hledání škodlivých programů jsou k dispozici pouze v placené verzi
  • Kde stahovat: www.zonealarm.com

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám