Hlavní obsah

Skype se změní k nepoznání, promění se v osobního asistenta

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Populární komunikační program Skype čekají velké změny. V dohledné budoucnosti už nebude sloužit pouze k bezplatným telefonátům napříč světem, Microsoft jej chce v počítačích, chytrých telefonech i tabletech proměnit v plnohodnotného osobního asistenta. Ten svému pánovi v případě potřeby klidně objedná i pizzu.

Foto: Repro Build 2016

Virtuální asistentka Cortana bude součástí Skypu.

Článek

Hlavní roli bude hrát virtuální asistentka Cortana, která je již několik let dobře známá majitelům chytrých telefonů s operačním systémem od Microsoftu, bohužel však stále nefunguje v českém prostředí. V zahraničí ji mohou používat také majitelé desktopových počítačů s Windows 10, právě této platformy je totiž Cortana nedílnou součástí.

Nově ji chce americký softwarový gigant integrovat také přímo do Skypu, jak se zástupci Microsoftu nechali slyšet na vývojářské konferenci Build 2016, která ve středu odstartovala v americkém San Francisku.

Nástup umělé inteligence

Cortana bude ve Skypu fungovat v podstatě jako umělá inteligence. Bude tedy schopna analyzovat uživatelovu konverzaci a na základě toho odhadnout, co by mohl po ní zrovna chtít.

Foto: Repro Build 2016

Skype bude schopný zablokovat uživateli automaticky i hotel.

Jak to bude fungovat v praxi? Virtuální asistentka rozpozná z konverzace, že se uživatel chystá na dovolenou. Vytipovanou má zatím ale jen přibližnou lokalitu, Cortana proto prohledá web a nabídne v daném místě co možná nejvhodnější hotel.

Umělá inteligence se samozřejmě bude časem učit, a tak bude schopna podle zástupců amerického softwarového gigantu lépe odhadnout všechna přání uživatele. Podobným způsobem bude schopna například i objednávat jídlo, vytvářet poznámky nebo ukládat události do kalendáře.

Místo pro všechna přání uživatelů

Cíl vývojářů z Microsoftu je jasný. Skype by se měl stát univerzálním místem, které bude propojovat lidi. Ale zároveň v něm uživatelé naleznou vše, co budou potřebovat – od jídla přes služby až po informace.

I když se to může zdát jako sci-fi, vývojáři Microsoftu věří, že Cortana se se Skypem propojí ještě letos. Zda bude s uživateli komunikovat pouze anglicky, nebo se postupně naučí ovládat i češtinu, zatím není jasné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám