Hlavní obsah

Microsoft láká na Windows zadarmo. Má to ale háček

Novinky, zgl

Za pár týdnů to bude přesně rok, kdy byla ukončena podpora Windows XP. Přesto je tento operační systém stále ještě nainstalován na každém desátém počítači na světě. A právě na ně se zaměřují nyní zástupci Microsoftu. Lákají na koupi novější verze Windows, díky které mají majitelé šanci přejít na nejnovější desítky zadarmo.

Foto: archív tvůrců

Windows 10

Článek

Zjednodušeně řečeno, aby majitelé Windows XP, Vista nebo starších verzí získali možnost bezplatného přechodu zadarmo, musí si nyní koupit sedmičky nebo osmičky. Zaplatit tedy sice budou muset, ale nejspíše výrazně méně.

Sedmičky se totiž aktuálně v mnoha obchodech vyprodávají, a tak se dají sehnat už za cenu lehce přesahující tisíc korun. Lze předpokládat, že Windows 10 se bude při uvedení na trh prodávat nejspíše za citelně vyšší sumy. Například osmičky byly při svém uvedení na trh nejlevnějším systémem v historii amerického softwarového gigantu, stále si ale za ně účtoval 2500 Kč.

„I přesto, že podíl Windows XP za poslední rok významně klesl, stále ještě více než 13 procent uživatelů využívá tento nepodporovaný, více než 13 let starý operační systém. S ohledem na oznámení kolem připravované verze Windows 10, je nyní ten správný čas na přechod na novější verze Windows,“ uvádí se v prohlášení Microsoftu.

Desítky poběží i na pomalých počítačích

Zástupci amerického softwarového giganta zároveň upozornili, že pro bezproblémový přechod musí počítač splňovat hardwarové nároky desítek: „Uživatelé, kteří si nyní pořídí systém nebo zařízení s Windows 7 či Windows 8.1 a jejich zařízení bude splňovat stanovené, zejména hardwarové požadavky, budou moci na tento nejnovější operační systém zdarma přejít, a to v průběhu následujících 12 měsíců od jeho uvedení na trh. V rámci systému Windows 10 uživatelé získají průběžné bezpečnostní i funkční aktualizace systému v podobě různých aplikací a služeb.“

Desítky poběží na stejných součástkách, které ke svému provozu potřeboval aktuálně prodávaný systém Windows 8.1. Samozřejmě čím výkonnější komponenty budou, tím bude práce s novinkou plynulejší.

Procesor musí pracovat při frekvenci 1 GHz, což v dnešní době zvládají s přehledem i ty nejlevnější stroje na trhu. 32bitová verze systému si vyžádá alespoň 1 GB operační paměti, 64bitová už 2 GB. Grafická karta by pak měla podporovat standard DirectX 9. Jediným dalším požadavkem je připojení k internetu, respektive k uživatelskému účtu Microsoftu.

Podpora skončila, systém nikoli

Pro Windows XP ukončil Microsoft definitivně podporu loni v dubnu. Běžní uživatelé tohoto 13 let starého operačního systému tak oficiálně již třetí měsíc nemohou stahovat žádné aktualizace ani opravy. V případě, že bude objevena trhlina, mohou ji hackeři dle libosti zneužít.

Ukončení podpory ze strany Microsoftu neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den fungovat. S trochou nadsázky se dá říci, že Windows XP jsou nesmrtelná. Pokud o to uživatelé budou stát, můžou na počítačích fungovat klidně desítky dalších let.

Microsoft samotnou funkčnost nijak omezovat nebude, vše bude fungovat jako doposud. Vycházet však nebudou už nikdy žádné aktualizace a záplaty. To znamená, že pokud se v systému objeví nějaká bezpečnostní trhlina, kybernetičtí zločinci ji budou moci snadno zneužít k proniknutí do cizího PC. Případná záplata totiž nikdy nevyjde.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přejít na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusí pouze ze stáje Windows – k dispozici je jim i řada bezplatných alternativ.

Reklama

Související témata:

Související články

Co přinese operační systém Windows 10

Microsoft se chystá letos uvést na trh novou generaci operačního systému Windows s pořadovým číslem deset. Novinka přinese řadu změn a samozřejmě i nových...

Windows 10 dorazí už v létě

Microsoft se letos chystá uvést na trh nový operační systém Windows 10. Podle prvních indicií to vypadalo, že se tak stane tradičně v průběhu podzimu. Desítky...

Výběr článků

Načítám