Hlavní obsah

Číňané se učí od Applu. Chtějí ovládnout trh s mobily

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chytrým telefonům z asijské produkce v současnosti neohroženě vládne operační systém Android, tu a tam se objeví také přístroj s Windows Phone od Microsoftu. Čínská společnost Xiaomi, která se v posledních měsících vyhoupla až do první pětky nejúspěšnějších výrobců na světě, však má do budoucna jiné plány. Podle internetového serveru deníku China Times se chystá vytvořit svou vlastní platformu, podobně jako je tomu u iphonů od Applu.

Foto: archív výrobce

Zařízení od společnosti Xiaomi aktuálně běží na Androidu. Na snímku je tablet Mi Pad.

Článek

Jaká síla se ukrývá v uzavřeném ekosystému vlastní platformy, ukázala společnost Apple světu už před několika lety, po příchodu prvních iphonů a ipadů. Lidé, kteří jednou okusili iphone nebo ipad, jen málokdy přecházejí na konkurenční zařízení.

Foto: Apple

iOS 8

Aplikace, jež si nakoupili, totiž putují s nimi automaticky na každý nový přístroj – vždy ale pouze v rámci platformy iOS. Ve chvíli, kdy by se rozhodli přejít například na Android, přišli by často i o několikatisícové investice. Drtivá většina zákazníků tak vždy při rozhodování nad novým smartphonem nebo tabletem volí opět přístroj s logem nakousnutého jablka.

Hojně rozšířený Android takovouto výhodu nemá. Výrobců, kteří nabízejí tablety a chytré mobily s tímto operačním systémem, je totiž nespočet. A to je nejspíše i jeden z důvodů, proč se Xiaomi rozhodlo pracovat na své vlastní platformě, která by měla uživatele udržet už jednou provždy u přístrojů z říše středu.

Základem má být Firefox OS

Nový systém by měl vycházet z platformy Firefox OS. Ten je založen na technologii HTML5, kterou využívají i webové prohlížeče. Právě díky snadnému programování by měly podle předpokladů rychle přibývat nové aplikace a společně s nimi se také rozšiřovat uživatelská základna.

Xiaomi však zatím informace o pracích na nové platformě oficiálně nepotvrdila.

Smartphony společnosti Xiaomi jsou v posledních dvou letech velmi populární. Slušně vybavené modely se totiž prodávají za bezkonkurenčně nejnižší ceny na trhu, i proto jsou nové telefony tohoto výrobce prakticky okamžitě po uvedení na trh vyprodané.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Note

Minulý týden tento čínský výrobce ukázal nové smartphony Mi Note a Mi Note Pro. Ty výbavou směle konkurují iphonům 6 od Applu, cenu ale mají výrazně nižší. Model s nejnižší pamětí se bude nabízet v přepočtu za méně než devět tisíc korun.  [celá zpráva]

Díky agresivní cenové politice se společnost Xiaomi stala ve druhém čtvrtletí loňského roku jedničkou na lukrativním čínském trhu s chytrými telefony, který je největší na světě. Předčila tak jihokorejského elektronického giganta Samsung. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám