Hlavní obsah

Nová aktualizace Microsoftu způsobuje kolaps Windows

Novinky, mif

Společnost Microsoft minulý týden vydala pravidelnou várku aktualizací pro operační systém Windows. Jedna z nich však způsobuje kolaps systému, který končí modrou obrazovkou smrti (Blue screen of death, BSoD). Microsoft již doporučil uživatelům záplatu z preventivních důvodů odinstalovat, uvedl v pondělí server Naked security.

Foto: Microsoft

Modrá obrazovka smrti, ilustrační foto

Článek

Chyba se týká bezpečnostní aktualizace MS14-045, která má zabránit útočníkům v neoprávněném zvýšení přístupových práv. Pomocí speciálně vytvořené aplikace by totiž na strojích bez této záplaty mohli počítačoví piráti zcela převzít kontrolu nad napadeným systémem.

Jak se ale v posledních dnech ukázalo, některým uživatelům může tato aktualizace způsobit BSoD. Podle diskutérů na fóru technické podpory Microsoftu se pády systému po instalaci aktualizace týkají především Windows 7 v 64bitové verzi. Není však vyloučeno, že problémy se dotknou také uživatelů jiných verzí platformy od amerického softwarového gigantu.

„Důvod, proč se tento problém neukázal při testování, je ten, že pád systému nastane pouze za zvláštních okolností. Například pokud máte v systému jeden nebo více doinstalovaných písem ve formátu OTF, která  jsou uložena v nestandardních adresářích,“ uvedl Paul Ducklin ze serveru Naked security.

Chybná aktualizace byla stažena 

Microsoft již zmiňovanou aktualizaci odstranil ze služby Windows Update. Pokud si ji však uživatelé například prostřednictvím automatických aktualizací nainstalovali a mají nyní se svým systémem problémy, doporučuje ji firma odinstalovat.

Uživatelé mohou prostřednictvím instalačního média nebo nouzového režimu využít tzv. Bod obnovení, který systém přenese do doby před instalací aktualizace. Dalším řešením je aktualizaci odinstalovat manuálně, přesný postup zveřejnil Microsoft v angličtině na svých stránkách (zde).

Opravenou záplatu by měl Microsoft vydat v některém z následujících balíků pravidelných aktualizací. Přesný termín však americký softwarový gigant ještě nezveřejnil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám