Hlavní obsah

Firefox dostane nové rozhraní Australis

Novinky, mif

Internetový prohlížeč Firefox čeká jedna z nejvýraznějších změn za poslední roky. Vývojáři totiž plánují nasazení nového uživatelského rozhraní Australis. To kromě odlišného vzhledu nabídne i několik šikovných vychytávek.

BEZ KOMENTÁŘE: Nové rozhraní Firefoxu nazývané Australis pro Mac OS XVideo: Mozilla

 
Článek

„Nejedná se o pouhou změnu vzhledu, jak bývá často uváděno, ale nedílnou součástí je i nová přizpůsobitelnost prohlížeče a řada úprav související s odezvou GUI (grafické uživatelské rozhraní, pozn. red.). Právě práce na odezvě byly hlavním důvodem, proč se nová podoba Firefoxu opozdila,“ uvedl Pavel Cvrček ze serveru Mozilla.cz.

Foto: Archiv tvůrců

Firefox Australis

Na Australisu pracovali vývojáři několik posledních měsíců. Podle původních odhadů měl být pro uživatele připraven už v říjnu. [celá zpráva]

Změny jsou patrné na první pohled. Jednou z nejvýraznějších je přesunutí hlavní nabídky z levého horního rohu na pravou stranu lišty. „Nabídka má podobu tlačítek a jejich výchozí sada odpovídá potřebám 98 % uživatelů. Podobně jako tlačítka na liště je přizpůsobitelná pomocí nového dialogu pro přizpůsobení grafického rozhraní aplikace. Zůstala zachována možnost si zapnout hlavní nabídku,“ konstatoval Cvrček.

Foto: Archiv tvůrců

Firefox Australis

Vývojáři vylepšili také práci s pluginy. „Nově se v případě, kdy je stránka vyžaduje, zobrazuje informační lišta v horní části stránky podobně, jako když není vyžadovaný zásuvný modul dostupný,“ doplnil Cvrček.

Nová podoba je k dispozici od úterý, avšak pouze u vývojové verze. Australis by se měl u finální verze Firefoxu objevit až v nadcházejících týdnech. Lidé, kterým nebude vyhovovat, mohou přejít na starší rozhraní díky doplňku Classic Theme Restorer.

Foto: Novinky

Aktuální generace Firefoxu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám