Hlavní obsah

Jak telefonovat a posílat zprávy z mobilu zadarmo

Novinky, mif

Chytré telefony se nejen v České republice těší obrovské popularitě, jejich prodeje jsou již dokonce vyšší než v případě obyčejných mobilů. S rozmachem těchto přístrojů se nabízejí i nové možnosti, jak ušetřit za volání i posílání zpráv – jde to i úplně zadarmo.

Foto: Profimedia.cz

Zájmu lidí o podobné programy jsou si vědomi i samotní operátoři. Je to koneckonců i jeden z důvodů, proč začátkem letošního roku snížili cenu tzv. neomezených tarifů.

Článek

Programů, díky kterým není nutné operátorům za posílání zpráv a volání zaplatit ani korunu, je celá řada. Všechny pracují na velice podobném principu. K přenosu hlasových hovorů, obrázků i textů jsou totiž využívány datové přenosy.

Většina nových tarifů nabízí neomezený přístup k internetu již v základu, uživatel se tak nemusí obávat, že by platil za využívání podobných aplikací něco navíc. A to nejen v tuzemsku, ale i pokud volá nebo posílá zprávy do zahraničí.

Pozor na datový limit v zahraničí

Pozor je nutné dávat pouze na případy, kdy jsou tyto programy využívány v zahraničí. Za připojení k webu mimo naši domovinu totiž většina tuzemských zákazníků zaplatí nemalé částky za každý přístup. Případně jsou uživatelé limitováni nějakým balíčkem od operátora.

I v takovýchto případech ale volání a posílání zpráv prostřednictvím dat může vyjít citelně levněji. Vždy záleží na tom, na kolik vyjde v dané zemi roaming a na kolik datový balíček.

Foto: archív výrobce

Skype na chytrých telefonech s Androidem

Jedním z nejrozšířenějších komunikačních programů na světě je Skype, který v roce 2011 koupila společnost Microsoft. Popularitě se těší především proto, že je kromě smartphonů a tabletů možné jej nainstalovat také na klasické stolní počítače. Po celém světě ho využívá více než 300 miliónů lidí.

Kromě bezplatného volání je možné prostřednictvím Skypu posílat dalším uživatelům této sítě i obrázky a textové zprávy. Novinkou je dokonce možnost vyměňovat si krátké videozprávy, například když uživatel na druhé straně není k dispozici.

Všechny tyto funkce jsou zdarma. Americký softwarový gigant ale navíc nabízí možnost dobití kreditu, v takovém případě pak lze telefonovat i na klasické pevné linky a reálná mobilní čísla. Hovorné se počítá v řádech haléřů.

Z mobilních přístrojů Skype podporuje platformy Android, iOS od Applu i Windows Phone. Používat jej tak může drtivá většina uživatelů.

Ještě více operačních systémů podporuje konkurenční aplikace Viber, byť se netěší takové popularitě jako program od společnosti Microsoft. Nainstalovat ji je možné navíc na platformy Bada i již dosluhující Symbian od Nokie. Bohužel však podporuje pouze chytré telefony, nikoliv tablety.

Foto: archív výrobce

Aplikace Viber

Viber má velmi jednoduché a intuitivní uživatelské prostředí. Mezi jeho další a zároveň největší přednosti patří možnost skupinové komunikace, a to až pro 40 lidí najednou. Ani za používání Viberu si tvůrci nic neúčtují, vydělávají na zobrazované reklamě.

Tento program je však velmi náročný na kvalitu připojení. Pokud je tedy k dispozici pouze pomalejší mobilní internet, což je pro Českou republiku typické, hovory buď selhávají, nebo se vůbec neuskuteční.

Popularity komunikačních programů si je vědoma také společnost Apple, která pro uživatele chytrých telefonů iPhone, multimediálních přehrávačů iPod a počítačových tabletů iPad připravila funkci FaceTime. Tu je možné používat pro videohovory i klasické telefonáty.

Facetime pracuje podobně jako konkurenční Skype od Microsoftu. I ten je možné na přístrojích od Applu používat, ale FaceTime je integrován přímo do systému a díky tomu je daleko chytřejší.

Není potřeba spouštět žádnou další aplikaci, jednoduše stačí jít do seznamu kontaktů a tam vybrat požadovanou osobu. Hovor se uskuteční stejně, jako kdyby jej zprostředkovával operátor. To je i jeho největší výhoda.

Foto: mif, Novinky

FaceTime Audio na iPhonu

Facetime je navíc schopen pracovat i ve velmi pomalých sítích, dokonce i v těch, které mají vysokou latenci, kde například Viber nefunguje vůbec.

Největší nevýhodou je omezená funkčnost – pokud protistrana nemá zařízení od Applu, hovor není možné uskutečnit. Právě podpora nejrůznějších platforem je největší předností konkurenčních řešení.

Používání FaceTime je zadarmo, nutné je logicky zařízení od Applu a internetové připojení. Apple si neúčtuje nic ani za používání funkce iMessage, prostřednictvím které si majitelé iPhonů, iPadů a iPodů mohou již druhým rokem posílat zprávy. Tato služba je navíc propojena se systémem, stejně jako FaceTime, a tak je její používání velice intuitivní.

Na podobném principu jako iMessage funguje WhatsApp. Přestože s touto aplikací není možné telefonovat, těší se obrovské popularitě – na celém světě ji používá 250 miliónů lidí. A nezanedbatelná je i skupina uživatelů v Česku, která se podle neoficiálních dat počítá na desítky tisíc.

Foto: archív výrobce

WhatsApp na iPhonu

WhatsApp je možné nainstalovat na všechny mobilní platformy a za používání se neplatí ani koruna, přestože tomu tak ještě před pár lety nebylo.

Výrobci navíc prostřednictvím aplikace neprodávají ani reklamu. Vše dělají, jak sami tvrdí, „z čisté radosti“. Nejspíše i proto je program pro tolik lidí sympatický.

Mezi přednosti programu patří i doplňkové služby. Stiskem jediného tlačítka je možné například posílat vlastním kontaktům krátké audiozprávy.

To přijde vhod především v případech, kdy na psaní textu není čas. Praktické je i to, že vidíte, zda si příjemce odeslané zprávy přečte a kdy se naposledy připojil k aplikaci WhatsApp.

Co na to operátoři?

Zájmu lidí o podobné programy jsou si vědomi i samotní operátoři. Je to koneckonců i jeden z důvodů, proč začátkem letošního roku snížili cenu tzv. neomezených tarifů, se kterými je možné telefonovat a posílat SMS zprávy do jakékoliv sítě, více než trojnásobně na aktuálních 800 Kč.

Ještě zajímavější nabídky však mají poskytovatelé mobilních sítí v zahraničí. Nabízejí neomezené tarify, které však disponují pouze internetovým připojením a volání i SMS zprávy jsou zpoplatněny. Místo výše uvedených 800 Kč je tak podobný tarif vyjde jen na dvě stovky.

Podobná nabídka paušálních služeb ale zatím na tuzemském trhu chybí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám