Hlavní obsah

Vybíráme nejlepší internetový prohlížeč

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Ještě před koncem března představili dva největší hráči na trhu své inovované internetové prohlížeče – Microsoft Internet Explorer 9 a Mozilla Firefox 4. Obě novinky přinášejí řadu zajímavých vylepšení. Co neumějí, se navíc mohou lehce „doučit“ pomocí speciálních doplňků.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové prohlížeče

Článek

Microsoft uvedl nový Internet Explorer s pořadovým číslem devět. Ten nabízí řadu novinek. Jednou z nejpatrnějších je zvýšení výkonu prohlížeče. „Díky optimalizacím se podařilo dále navýšit výkon nového JavaScript Enginu, označovaného Chakra. Ten v testu SunSpider dosahuje o 35 % rychlejšího výkonu oproti beta verzi,“ uvedl manažer divize Windows Lukáš Křovák.

Microsoft vybavil IE9 hardwarovou akcelerací grafiky. Díky tomu videa a animace na webových stránkách už nezatěžují zbytečně procesor počítače, ale grafickou kartu, která má zpravidla při prohlížení webových stránek dostatek volného výkonu.

Větší dávka bezpečí

Kromě zvýšení výkonu stojí za vyzdvihnutí také nový bezpečnostní nástroj nazývaný Tracking Protection. Ten umožňuje vytvořit seznam webových adres, se kterými nechce uživatel sdílet žádné osobní informace ani data. Pro nový Explorer je charakteristický minimalistický design. Kromě panelu pro zadávání adresy a jednotlivých záložek s internetovými stránkami naleznete v horní liště jen šipky pro přechod mezi předešlými i následujícími weby a odkazy na nastavení, oblíbené položky i domovskou adresu.

Foto: mif, Novinky

Internet Explorer 9

Nový internetový prohlížeč představila také společnost Mozilla. Firefox 4 prodělal proti předchozí verzi výraznou změnu vzhledu. Nyní působí daleko čistějším dojmem, i když vzhled není až tak minimalistický jako u Internet Exploreru 9.

Otevřené panely se nově objevují nad řádkem s adresou. Všechny nabídky jako nápověda, správce stahování, historie internetových stránek či záložky jsou dostupné přes nabídku s názvem Firefox. Ta je umístěna v levém horním rohu.

Rychlost hraje prim

Čtyřka je navíc proti předchozí verzi výrazně rychlejší, podle benchmarku SunSpider dokonce až třikrát. Podle testu Kraken je novinka proti verzi 3.6 rychlejší dokonce až 3,5krát a v benchmarku V8 dokonce získala šestkrát lepší hodnocení.

Foto: mif, Novinky

Firefox 4

Zajímavým vylepšením je chytrý adresní řádek, který dokáže najít tu správnou internetovou adresu, i když si ji nepamatujete. „Chytrý adresní řádek se od vás v průběhu času učí, přizpůsobuje se vašim preferencím, a podle nich nabízí lepší výsledky. Upravili jsme jej tak, aby vám poskytoval větší kontrolu nad zobrazovanými výsledky, a zvýšili jsme jeho výkon, takže výsledky vyhledávání dostanete ještě rychleji,“ uvedli tvůrci na svých internetových stránkách.

Praktickou funkcí je Panorama, která pomáhá zorganizovat otevřené internetové stránky. „Panorama vám umožňuje přeskupovat své panely do upravitelných skupin, které můžete spravovat, pojmenovávat a jednoduše vizuálně uspořádávat,“ uvedli zástupci společnosti Mozilla na svých internetových stránkách.

Na trhu se letos objevily také nové prohlížeče Chrome, Opera, nebo Safari od Applu. [celá zpráva]

Internet Explorer 9 od Seznamu

Nový Internet Explorer začala nabízet ve speciální edici také česká portálová jednička Seznam.cz. „Speciálně upravený Internet Explorer 9 má několik úprav, usnadňujících přístup ke službám Seznam.cz. Zmínit lze vyhledávací moduly, domovskou stránku a doplněk Lištička,“ uvedl Alexander Semerenko, produktový manažer Seznamu.

Zajímavou novinkou v IE9 je možnost udělat z libovolné internetové stránky „samostatný program“. Toho je možné využít i u služeb Seznamu. „Připnutí webu je novým a zajímavým způsobem, jak mohou uživatelé našich portálů a služeb rychle přistupovat k obsahu, který je zajímá. Postupně budeme zařazovat tuto funkci na ostatní portály společnosti Seznam.cz, v tuto chvíli ji lze využít na domovské stránce Seznam.cz a na portálech Mapy.cz a Email.cz,“ řekl Vlastimil Pečínka, ředitel výzkumu a vývoje ve společnosti Seznam.cz.

Ve speciální edici nabízí Seznam.cz také nový Firefox 4. [celá zpráva]

Cleeki: expert na hledání

Internet je studnice informací. Zjednodušit jejich hledání se snaží rozšíření Cleeki, které je určeno pro webové prohlížeče Microsoft Internet Explorer, Firefox od Mozilly i Google Chrome.

Foto: mif, Novinky

Cleeki

V textu stačí myší označit slovo, které vás zajímá, načež vyskočí nové okno s nabídkou hledání. V nabídce je možné vybírat mezi různými internetovými vyhledávači, ale také předními zpravodajskými servery. K dispozici je také hledání na video serveru Youtube. Při označení názvu nějakého produktu si tak hned můžete najít jeho recenzi nebo cenu.

All-in-One Gesture: obejde se bez klávesnice

Především zrychlit práci na internetu si klade za cíl doplněk internetových prohlížečů All-in-One Gesture, který umožňuje ovládat browser pouze pomocí gest myši. Chcete rychle otevřít nové okno prohlížeče, listovat mezi jednotlivými stránkami, nebo načíst domovskou stránku? Stačí se naučit přesné pohyby myší a klávesnice už nebude téměř potřeba. Šikovná aplikace je bohužel určena pouze pro internetový prohlížeč Firefox od společnosti Mozilla. Verze pro Internet Explorer, Operu, Safari či další konkurenční browsery zatím neexistuje.

McAfee SiteAdvisor: ochrana před nástrahami webu

Rozšíření McAfee SiteAdvisor je určeno pro internetové prohlížeče Internet Explorer a Mozilla Firefox. Jeho hlavním úkolem je ochránit uživatele před nebezpečnými weby, které obsahují počítačové viry. Před vstupem na podvodnou internetovou stránku SiteAdvisor vydá varovnou hlášku s otázkou, zda chcete opravdu pokračovat.

Lištička: umí překládat i přepočítávat cizí měny

Seznam.cz vylepšuje i ostatní prohlížeče. Lištička je praktickým doplňkem Seznamu, který je určen pro internetové prohlížeče Firefox a Internet Explorer. Nabízí několik zajímavých funkcí, jako je například nabídka Rychlá volba. Ta při otevření nového okna zobrazí až 15 oblíbených internetových stránek.

Foto: Novinky

Lištička pro Internet Explorer

Rozšíření navíc naučí prohlížeč přepočítávat cizí měny. Stačí najet kurzorem myši na cenu v zahraniční měně a automaticky vyskočí bublina s přepočtem na koruny dle aktuálního kurzu České národní banky. Obdobným způsobem je možné také překládat pojmy z cizích jazyků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám