Hlavní obsah

Smartphone za 500 Kč Mozilla nakonec nevyrobí

Chytrý telefon za 500 Kč? Ambiciózní plány společnosti Mozilla vzaly za své. S ohledem na stále sílící konkurenci se tvůrci internetového prohlížeče Firefox budou místo extrémně levného smartphonu soustředit na vývoj dražších modelů, které „nabídnou lepší uživatelskou zkušenost“. Upozornil na to server Next Power Up.

Foto: Mozilla

Firefox OS je mobilní platforma založená na technologii HTML5.

Článek

Plány na vývoj extrémně levného smartphonu byly oznámeny v roce 2014. Zařízení mělo vzniknout ve spolupráci s čínskou společností Spreadtrum Communications, určeno mělo být především pro rozvojové trhy v Asii. [celá zpráva]

Vyrobit tak levný přístroj by bylo možné především díky operačnímu systému Firefox OS. Ten je totiž poměrně nenáročný a je možné jej provozovat i na velmi pomalých součástkách. Zatímco většina chytrých telefonů má dnes alespoň 512 MB, spíše však 1 GB operační paměti, systému od Mozilly stačí 128 MB.

Konkurence tlačí ceny velmi rychle dolů

S ohledem na plánovanou cenu 500 Kč by byl ale výkon nejspíše tak nízký, že by i běžné události – telefonování, posílání zpráv, práce s kalendářem – trvaly neúměrně dlouho.

Dalším problémem je konkurence, která tlačí ceny velmi rychle směrem dolů. V současnosti je díky tomu možné koupit smartphone s operačním systémem a dotykovým displejem za méně než tisíc korun. Je tedy poměrně pravděpodobné, že než by zvládla Mozilla se svým smartphonem přijít na trh, už by se dávno prodávaly ještě levnější chytré telefony.

Firefox OS na výkonnějších strojích

Podle serveru Next Power Up ale Mozilla neláme nad chytrými telefony zcela hůl. Dál se bude snažit v mobilním světě prosadit se svým operačním systémem Firefox OS, pouze jej bude nabízet na výkonnějších strojích partnerských výrobců.

Firefox OS je založen na technologii HTML5, kterou využívají i webové prohlížeče. Právě díky snadnému programování by měly podle předpokladů rychle přibývat nové aplikace a společně s nimi se také rozšiřovat uživatelská základna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám