Hlavní obsah

Nejlepší mobil od Sony opět sází na odolnost a elegantní vzhled

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Sony odhalila svou dlouho očekávanou vlajkovou loď Xperia Z4. Vrcholný model, který stejně jako předchůdce sází na vysokou odolnost a elegantní vzhled, si premiéru odbyl v pondělí v japonském Tokiu. Výrobce totiž s jeho prodejem počítá prozatím pouze v zemi vycházejícího slunce.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z4

Článek

Už při pohledu na hardwarovou výbavu novinky je jasné, že lepší smarpthone budete hledat v nabídce Sony jen velice těžko. Základ tvoří výkonný osmijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 810, jehož čtyři jádra jsou taktována na 2 GHz a další čtyři pak na 1,5 GHz. Tento čip má k dispozici 3 GB operační paměti.

Na rozdíl od úhlavních konkurentů – modelů Samsung Galaxy S6 a Apple iPhone 6 – se bude Xperia Z4 vyrábět pouze s kapacitou 32 GB. Zvětšit úložný prostor však bude možné prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Velký displej, tenká konstrukce

Displej má úhlopříčku 5,2 palce a rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Ukrývá se v poměrně kompaktním těle, jehož rozměry jsou 146 x 72 x 6,9 mm. Čtyřka je tak téměř o půl centimetru tenčí než předchůdce. Hmotnost činí 144 g.

Foto: archív výrobce

Sony Xperia Z4

Vzhled se velmi podobá předchůdci s pořadovým číslem tři. Po něm zdědila Xperia Z4 také vysokou odolnost. Řeč je především o certifikaci IP 68. Novinka je díky ní plně vodotěsná, do hloubky až 1,5 metru může být ponořena po dobu půl hodiny. Konstrukce zároveň smartphone brání před vniknutím prachu a jiných nečistot.

Z multimediální výbavy se sluší vyzdvihnout především hlavní fotoaparát s rozlišením 20 megapixelů, který je schopen natáčet videa v rozlišení 4K. Přední kamerka je pak pětimegapixelová.

V Evropě? To zatím není jisté… 

Sony Xperia Z4 je zatím určena výhradně pro Japonsko, kde by se měla objevit už v průběhu léta. Vzhledem k tomu, že se jedná o vlajkovou loď tohoto výrobce, lze předpokládat, že se objeví v nabídce i na dalších trzích. To však zástupci firmy zatím oficiálně nepotvrdili.

Nová vlajková loď přichází krátce poté, co se objevily spekulace o tom, že Sony se chystá výrobu smartphonů zaříznout. To uvedl v březnu ředitel tohoto podniku Kazuo Hirai, jeho slova se však snažil vzápětí vyvrátit Hiroki Totokiho, který má v Sony na starosti mobilní divizi. [celá zpráva]

Foto: archív výrobce

Aktuální vlajková loď Sony Xperia Z3

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám