Hlavní obsah

Nokia zahájila prodej levných smartphonů s Androidem. Ceny startují od 3000 Kč

Novinky, mif

Společnost Nokia začala na tuzemském trhu oficiálně prodávat svoje dva chytré telefony nazývané prostě X a XL, které jsou poprvé v historii firmy vybaveny operačním systémem Android. Obě novinky se snaží zákazníky nalákat především na nízkou cenu.

Foto: archív výrobce

Nokia X

Článek

Oficiální cena Nokie X činí 3200 Kč, za větší model XL pak zákazníci zaplatí 4300 Kč. Na internetu jsou ale ceny ještě nepatrně příznivější. Základní Xko je možné podle Zboží.cz sehnat už od 2967 Kč, XLko pak od 3917 Kč.

Nokia X je vybavena čtyřpalcovým dotykovým displejem (480 x 800 obrazových bodů) a třímegapixelovým fotoaparátem. Srdcem telefonu je dvoujádrový procesor Qualcomm MSM8227 s taktem 1 GHz, který má k dispozici 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor. Ten je možné ještě dále rozšiřovat pomocí paměťových karet typu microSD.

Foto: Nokia

Větší Nokia XL a základní model X

Model XL je postaven na stejných součástkách jako verze X, akorát má větší operační paměť a displej – 768 MB a pětipalcový IPS dotykový panel. Navíc je vybaven také pětimegapixelovým fotoaparátem.

Někdejší král mobilního trhu

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před dvěma roky sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

Posílit prodejnost měla tehdy navázaná spolupráce s americkým softwarovým gigantem, která loni vyústila velkou akvizicí – Microsoft se dohodl s Nokií na odkupu hlavní mobilní divize za 5,44 miliardy eur (zhruba 140 miliard Kč). [celá zpráva]

Tehdy nikdo nepředpokládal, že by ještě někdy v budoucnu mohl finský výrobce představit chytrý telefon s jiným operačním systémem, než je Windows Phone. Jenže klesající podíl na trhu nejspíše udělal své, a tak se Nokia rozhodla nabídnout přístroje s Androidem, který aktuálně kraluje mobilnímu trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám