Hlavní obsah

Levný iPhone 5C příliš netáhne, Apple sníží objednávky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple se na konci září pochlubila, že prodala za pouhý víkend devět miliónů nových iPhonů. Zda je větší poptávka po vrcholném modelu 5S, nebo levnější verzi 5C, však neprozradila. A jak se nyní zdá, právě druhý zmiňovaný chytrý telefon žádné prodejní rekordy netrhá. Zástupci Applu dokonce již dodavatelům sdělili, že sníží objednávky na toto zařízení. Uvedl to americký list Wall Street Journal.

Levný iPhone 5CVideo: Apple

 
Článek

Apple prý o snížení objednávek na iPhone 5C pro čtvrté čtvrtletí informoval dva tchajwanské dodavatele, společnosti Pegatron Corporation a Hon Hai Precision Industry. Firmě Pegatron prý sdělil, že objednávky na levnější iPhone na poslední kvartál sníží o méně než pětinu. V případě Hon Hai prý půjde o třetinové snížení.

Foto: Apple

Pegatron je podle analytiků hlavním výrobcem nových telefonů. Firma dává dohromady zhruba dvě třetiny těchto zařízení, v Hon Hai Precision Industry vzniká zbytek.

Základní model 5C nabízí nižší cenu než předchůdci, plastovou konstrukci a k dispozici je v několika různých barevných provedeních. I přes nižší cenu se přitom novinka nemusí stydět za svou hardwarovou výbavu, která víceméně odpovídá dosavadní vlajkové lodi s pořadovým číslem pět. [celá zpráva]

Apple iPhone 5C je skutečně levnější, ale rozhodně není levný.
Neil Mawston, ředitel výzkumné společnosti Strategy Analytics

Pro řadu analytiků je ale iPhone 5C velkým zklamáním, protože očekávali, že jeho cena bude ještě nižší. „Apple iPhone 5C je skutečně levnější, ale rozhodně není levný,“ prohlásil Neil Mawston, ředitel výzkumné společnosti Strategy Analytics. A podle něj není vhodně nastavená ani cena vlajkového modelu 5S. „Je zase dražší než loni,“ konstatoval.

V sousedním Německu se model 5C nabízí od 599 eur (15 000 Kč) a verze 5S od 699 eur (18 000 Kč) - podobné by měly být i ceny v Česku. Řada zahraničních zdrojů přitom ještě před odhalením přístrojů uváděla, že model iPhone 5C bude ještě výrazně levnější – počítalo se s cenou 399 eur (10 000 Kč). I tak je ale plastová novinka nejlevnějším novým iPhonem, který kdy Apple uvedl na trh.

Apple iPhone 5SVideo: Apple

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám