Hlavní obsah

Nový mobil od Nokie bude stát 400 korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci se neustále předhánějí, kdo nabídne zákazníkům lepší chytrý telefon. Společnost Nokia ale razí jinou taktiku – k ovládnutí trhu se snaží kromě smartphonů využít i extrémně levné mobilní telefony. Jedním z nich je i novinka s označením 105, která byla odhalena na největším světovém veletrhu mobilních technologií Mobile World Congress (MWC) ve španělské Barceloně.

Levná Nokia 105Video: Nokia

 
Článek

Nokia 105 láká především nízkou cenou, prodávat se totiž bude za 15 eur (390 Kč). Podle zástupců finského výrobce cílí především na lidi, kteří si zatím nepořídili žádný mobilní telefon. Na světě jich jsou stále téměř tři miliardy.

Foto: Nokia

Nokia 105

Novinka má jednoduchý design i funkce. Klasickou numerickou klávesnici s pětisměrným kurzorovým tlačítkem doplňuje barevný TFT displej s úhlopříčkou 1,45 palce. Rozměry telefonu jsou 107 x 44,8 x 14,3 mm a hmotnost činí 70 g.

Foto: archív výrobce

Nokia 105

Velkou výhodou stopětky je také výdrž baterie. Díky tomu, že nemá extrémně výkonný hardware a velký dotykový monitor, dokáže v pohotovostním režimu pracovat až 35 dní. Telefonovat je pak s přístrojem možné nepřetržitě až 12,5 hodiny. Nokia 105 by se na pultech obchodů měla objevit v druhém čtvrtletí letošního roku.

Chytrý telefon za méně než 4000 Kč

Nízkou cenou se snaží Nokia atakovat také kategorii chytrých telefonů. Na MWC 2013 byl totiž odhalen také smartphone Lumia 520, který se bude prodávat na vybraných trzích v průběhu března za 139 eur (3600 Kč). Zda bude za tuto sumu přístroj dostupný také v Česku, zatím zástupci firmy nepotvrdili.

Nokia Lumia 520Video: Nokia

Lumia 520 má čtyřpalcový dotykový IPS displej s rozlišením 800 x 480 obrazových bodů. Základem je 1GHz dvoujádrový procesor Snapdragon a 512 MB operační paměti. Úložný prostor bude dosahovat hodnoty 8 GB a bude jej možné dále rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 520

Novinka nabídne i pětimegapixelový fotoaparát s automatickým ostřením, který dokáže natáčet videa v rozlišení 720p. Ve výbavě nechybí ani bezdrátové standardy WiFi a Bluetooth. Vše pracuje pod operačním systémem Windows Phone 8.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám