Hlavní obsah

Česko si polepšilo v cenách volání, stále ale patří k nejdražším trhům

Česko již nemá nejdražší mobilní volání mezi 34 členskými zeměmi OECD. Pomohlo mu rozšíření výběru tarifů, z nichž se ceny počítají. Vyplývá to z únorového srovnání společnosti Teligen, které v pondělí ve své měsíční monitorovací zprávě zveřejnil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Z pohledu nákladů na telefonování v přepočtu na kupní sílu obyvatel však ČR stále v mnoha případech patří do třetiny zemí s nejvyššími cenami.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Česká republika si podle šetření společnosti Teligen polepšila díky rozšíření databáze srovnávaných tarifů zejména o dosud chybějící nadstavbové balíčky, které tuzemští operátoři hojně nabízejí.

Například v porovnání koše obsahujícího 100 hovorů podle parity kupní síly ještě loni v listopadu ČR skončila mezi všemi státy OECD na posledním místě s náklady převyšujícími 50 dolarů, když v zemích na špičce žebříčku za stejné hovory uživatelé zaplatili méně než deset USD.

Nejlevnější je Finsko a Rakousko

V únoru Česko poskočilo z 34. na 25. příčku s náklady okolo 35 USD a předstihlo například Slovensko nebo Německo. V nejlevnějším Finsku a Rakousku uživatelé stále platili pod deset USD. V případě srovnání nominálních cen v koši 100 hovorů si ČR polepšila o 12 míst a skončila na 19. pozici.

Při porovnání většího počtu volání vyšla ČR ve srovnání výrazně lépe. Například při 300 hovorech podle parity kupní síly klesly náklady o více než 100 dolarů a ČR tak poskočila z posledního na 15. místo. U koše s 900 hovory to pak bylo z 31. na 20. místo.

Naopak jako relativně drahé Česko stále vychází pro málo volající. Při porovnání koše s 30 hovory v přepočtu na paritu kupní síly se posunulo z 29. na 27 příčku. Hůře skončily například Itálie, Maďarsko či Portugalsko.

Kvůli drahému volání čelí operátoři kritice

Kvůli drahému volání a vyšším maržím v porovnání s jinými evropskými firmami čelí tuzemští operátoři v poslední době silné kritice. Tuzemská mobilní trojka se přitom brání, že ceny průběžně snižuje a poukazuje mimo jiné na každoroční poklesy výnosů.

Kvůli nedostatečné konkurenci ČTÚ nedávno zahájil kroky k případnému zavedení regulace na velkoobchodním trhu mobilní originace, tedy volání z mobilních sítí. Výsledkem by mohlo být umožnění vstupu virtuálních mobilních operátorů na trh.

Reklama

Výběr článků

Načítám