Hlavní obsah

Nový chytrý telefon se ovládá bezdotykově

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina mobilů se v dnešní době ovládá pomocí tlačítek nebo dotykových displejů. Pokročilejší modely dokonce nabídnou hlasové povely. Korejská společnost Sky se rozhodla vydat jiným směrem, vyrobila chytrý telefon, který se ovládá bezdotykově.

Článek

Bezdotykovou technologii začala společnost Sky montovat do svého vrcholného smartphonu Vega LTE, který se především na asijském trhu snaží konkurovat iPhonu od Applu. Jak upozornil server The Verge, novinka pracuje pod operačním systémem Android.

Systém bezdotykového ovládání funguje jednoduše. Speciální software snímá pomocí kamery na čelní straně pohyb před displejem. Když rozpozná lidské ruce, udělá takový úkon, jaký je naprogramován pro dané gesto.

Například pokud máte špinavé ruce a někdo vám volá, stačí před kamerou jen mávnout rukou a hovor se automaticky přijme. Navíc se aktivuje hlasitý odposlech, abyste přístroj nemuseli brát vůbec do ruky. Podle výrobce najde bezdotykové přijmutí hovoru své uplatnění například i v autě, kdy je potřeba se místo hledání správného tlačítka plně věnovat řízení.

Stejným způsobem je možné ovládat například i přehrávání hudby, respektive posun skladeb či zahájení a ukončení přehrávání. Podporováno je také prohlížení fotografií či listování v elektronických knihách.

Foto: Novinky

Sky Vega LTE

Všechny ostatní činnosti je na přístroji možné ovládat klasicky pomocí dotykového displeje. Postupně budou podle serveru The Verge přibývat další funkce, které bude možné na telefonu Vega LTE bezdotykově ovládat. Jednoduše bude stačit aktualizovat operační systém a smartphone se naučí nové kousky.

Bezdotykové přijmutí hovoru a ovládání přehrávání skladeb není revoluční myšlenkou. Již před pár lety jej bylo možné používat na telefonech od Nokie díky aplikaci EyeSight EyeCall. Jak se ale podle dostupných informací zdá, telefon Sky Vega LTE bude mít celý systém daleko více propracovaný. Zatím není jasné, kdy a zda vůbec se novinka začne prodávat v Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám