Hlavní obsah

Neviditelné ovládání dovolí pracovat s mobilem, i když je schovaný v kapse

Novinky, mif

Potkat na ulici člověka, který ovládá svůj telefon pomocí dotykového displeje, není v dnešní době již nic neobvyklého. Během pár let bychom ale mohli své telefony, i když budou stále v kapse – ovládat jen prstem a dlaní. První přístroj s podobným ovládáním vyvinuli němečtí vědci.

Článek

Nový způsob ovládání funguje na velice jednoduchém principu, stačí prstem pohybovat přesně tak, jako byste s ním jezdili po dotykovém displeji telefonu. Speciální kamerka, která se umístí třeba na límeček košile, pohyby prstu snímá a pomocí bezdrátové technologie je přenáší přímo do telefonu – pro demonstraci použili vědci iPhone od Applu.

V telefonu pohyby prstu analyzuje speciální software, který následně telefonu řekne, co přesně má dělat. Jak je na videu vidět, i když se jedná teprve o prototyp, vše funguje v reálném čase a prodleva při práci je jen minimální.

Tento unikátní neviditelný systém by měl podle vědců bezproblémově fungovat za jakýchkoliv podmínek. Například tedy i při přímém ostrém slunečním svitu, kdy má většina kamer problémy snímat obraz.

Využití by nová technologie měla najít v různých situacích. Například když máme mokré nebo špinavé ruce a potřebujeme zvednout příchozí hovor, nebo v hlučném prostředí, kde je hlasové ovládání telefonu spíše nepoužitelné.

Využití by systém mohl mít i při jízdě autem. Otázkou však zůstává, jak by se na to tvářili policisté. Unikátní novinka je zatím ve fázi vývoje, kdy přesně se objeví na trhu a kolik bude stát, zatím není známo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám