Hlavní obsah

Zemřel otec videoher Ralph Baer

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 92 let zemřel v neděli Ralph Baer, který vyvinul vůbec první herní konzoli na světě. Tím si vysloužil po právu přezdívku „otec videoher“. Informovali o tom Baerovi blízcí, uvedl server Gamasutra.

Ralph Baer převzal v roce 2008 cenu za celoživotní dílo na prestižní konferenci Game Developers

 
Článek

Německý rodák, který během druhé světové války emigroval se svou rodinou do USA, se vývoji první televizní konzole zvané Brown Box začal věnovat v šedesátých letech minulého století. Na pulty obchodů se tento stroj dostal již pod novým názvem Magnavox Odyssey v roce 1972.

Baer v sobě duši vynálezce a herního průkopníka nezapřel ani poté. Stál například za vývojem světelné pušky, která je uznána jako vůbec první periferie pro televizní konzole. Přišel také s herním konceptem, na jehož principech nakonec vznikl slavný titul Pong.

Foto: koláž Novinky.cz

Prototyp první komerční herní konzole Magnavox Odyssey, který je známý jako Hnědá krabička

Na svém kontě má více než 150 patentů. Za svůj přínos hernímu průmyslu byl několikrát oceněn, například v roce 2006 od někdejšího amerického prezidenta George W. Bushe získal Národní medaili za technologii.

Za celoživotní dílo byl pak jako „videoherní pionýr“ oceněn v roce 2008 na prestižní konferenci Game Developers. V roce 2010 si pak všemi svými vynálezy vysloužil vstupenku do americké Národní síně slávy.

Co přesně bylo příčinou smrti, Baerovi blízcí neuvedli, doplnil server Engadget.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám