Hlavní obsah

Pětiletý chlapec utratil na iPadu za deset minut 50 000 korun

Novinky, mif

Pětiletý Danny Kitchen má stejně jako většina dětí velkou zálibu v hrách. Jeho rodiče mu proto čas od času půjčí svůj počítačový tablet iPad. Když to udělali naposledy, nestačili se divit – přišla jim faktura na 1710 liber, tedy více než 50 000 korun.

Foto: Apple iTunes

Hra Zombies vs Ninja

Článek

„Danny za námi přišel zrovna ve chvíli, kdy jsme měli návštěvu. Pořád jen opakoval, že si chce stáhnout nějakou hru a že je prý zadarmo. Tak manžel naťukal do tabletu heslo a podal mu jej,“ popsala situaci pro list Daily Telegraph chlapcova matka Sharon Kitchenová.

Foto: REPRO Telegraph.co.uk, , Novinky

Pětiletý Danny Kitchen

„To, že je něco v nepořádku, jsme zjistili až druhý den ráno, kdy jsem na svém e-mailu objevila hromadu e-mailů od iTunes,“ uvedla Kitchenová. Z nich si i rychle spočítala, že má Applu zaplatit více jak 1700 liber.

„Myslel jsem si, že jde o nějaký omyl. Že všechny ty e-maily prostě poslali někam jinam. Pro jistotu jsem ale zkontroloval zůstatek na bankovním účtu přes internet a hned mi bylo jasné, že o žádnou mýlku nejde,“ vzpomíná se stále ještě trpkým úsměvem Dannyho otec Greg Kitchen.

Účet za herní doplňky

Podle něj byla na vině právě hra, kterou si Danny stahoval. Titul Zombie vs Ninja je skutečně zdarma, je v něm ale možné dokupovat různé zbraně a vylepšení, kterými hráč urychluje svůj vývoj. Toho využil i pětiletý mladík a nakoupil prakticky všechno, co šlo.

V seznamu nechyběly desítky zbraní a stovky klíčů odemykajících nové úrovně. I když většina doplňků stojí jen okolo necelé libry, najdou se i výhodné balíčky s množstevní slevou, jejichž cena se šplhá až k 70 librám (2000 Kč). A těch nakoupil chlapec nejvíce.

iPady a iPhony nabízejí rodičovskou kontrolu

Svou vinu na útratě mají ale i rodiče, protože neměli správně nakonfigurovaný přístroj. „Všechna naše zařízení s operačním systémem iOS (iPad, iPhone, iPod Touch, pozn. red.) mají zabudovanou rodičovskou kontrolu, která umožňuje omezit některé funkce,“ uvedl mluvčí Applu pro list Daily Telegraph.

Foto: Novinky

Rodičovskou kontrolu je možné nastavit v záložce Omezení

Kvůli tomu, že funkce aktivovaná nebyla, mohl si chlapec se zařízením dělat prakticky cokoliv. „Moc jsem brečel, když za mnou rodiče přišli. Maminka říkala, že jsem utratil tolik peněz, že bychom si za to mohli koupit nový dům. Nejsem si jistý, jak se mi to povedlo, myslel jsem si, že to nic nestojí,“ svěřil se Danny.

„Byla to dobrá hra, ale už nikdy nic takového neudělám,“ dušoval se chlapec s tím, že se svým koníčkem se bude muset rozloučit. „Táta mi řekl, že už do konce života hrát nesmím.“

Rodina Kitchenových, která kromě Dannyho čítá ještě další čtyři starší děti, nakonec o své peníze nepřijde. Apple jim platbu vrátí. Podle mluvčího amerického počítačového giganta ale lidé na takovéto řešení nemohou spoléhat, protože v podobných případech se vše řeší individuálně. „Důležité je vždycky všechno nahlásit co nejdříve,“ podotkl mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám