Hlavní obsah

Hráčům bojových her se mění mozek, dokázali vědci

K zajímavým závěrům došel při svých studiích lékař Yang Wang z americké Indianské univerzity. S pomocí týmu zjistil, že bojové počítačové hry ovlivňují lidský mozek. Jeho tým sledoval činnost mozku pomocí magnetické rezonance. Upozornil na to britský deník The Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Studie Wangova týmu se účastnilo 22 mladých mužů, kteří byli rozděleni na dvě skupiny. Testy probíhaly po dobu dvou týdnů. Jedna skupina hrála nejméně deset hodin denně akční počítačovou hru a další týden s tím skončila, druhá nehrála vůbec.

Lékaři pomocí magnetické rezonance pravidelně sledovali činnost mozku všech účastníků výzkumu. "Vůbec poprvé jsme zjistili, že se u skupiny náhodně vybraných mladých mužů už po týdnu hraní bojových počítačových her ukazovalo méně aktivací ve střední části mozku," uvedl Wang. "Tato oblast mozku je důležitá pro ovládání emocí a agresivního chování," dodal.

Vědci jsou ale se závěry obezřetní. Wangův tým zdůraznil, že když se člověk učí cokoli nového, jsou na snímcích z magnetické rezonance vidět změny aktivity v určitých částech mozku. Výzkum proto neprokazuje, že přímo hraní bojových her způsobuje změny chování.

Wangův tým také došel k závěru, že dopad hraní bojových her na mozek odeznívá, pokud lidé s hrou skončí. Magnetická rezonance ukázala, že týden poté, co sledovaní hráči přestali hrát, se jejich mozek choval stejně jako na začátku experimentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám