Hlavní obsah

Detaily o PlayStationu 5 odhaleny předčasně. Bude stačit na 8K grafiku

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prakticky nikdy se nestává, že by společnost Sony pouštěla informace o chystaných produktech před jejich oficiálním odhalením. Nový PlayStation 5 bude ale pravděpodobně výjimkou, neboť se o něm již rozpovídal v rozhovoru pro server Wired Marek Cerny, hlavní softwarový architekt předchozí konzole od Sony.

BEZ KOMENTÁŘE: PlayStation 4 ProVideo: archív výrobce

 
Článek

„Bude to nejvýkonnější konzole na trhu. Matka všech konzolí,“ neskrýval nadšení z chystané novinky Cerny.

Podle něj systém bude stavěn na 8K grafiku, zatímco předchůdce zvládal pouze rozlišení 4K. Pochopitelně standard 8K bude k dispozici pouze v případech, že konzole bude připojena k televizoru s takto vysokým rozlišením.

V 8K nepoběží všechny hry

8K rozlišení, tedy 7680 x 4320 obrazových bodů, mají nicméně v současnosti pouze ty nejdražší přístroje na trhu. Proti standardu 4K nabízí tedy televizory u 8K rozlišení čtyřikrát více pixelů, ve srovnání s Full HD je tedy obraz dokonce až 16krát detailnější.

Foto: David Ryneš, Novinky

Porovnání různých velikostí rozlišení

Ve standardu 8K nicméně všechny hry nepoběží, u některých bude rozlišení pouze přepočítáváno z nižšího na vyšší. Podobně to bylo také u PlayStationu 4 Pro, který je stále ještě k dostání v obchodech.

Konzoli bude pohánět podle Cernyho procesor AMD Ryzen ve třetí generaci společně s grafickou kartou Radeon Navi. Vůbec poprvé se má v útrobách konzole také ukrývat SSD jednotka, což by mělo přinést rychlejší a tišší chod, předchůdci totiž byli vždy vybaveni obyčejným pevným diskem.

BEZ KOMENTÁŘE: Hry na PS4 ProVideo: PlayStation

Dostupnost neprozrazena

Majitelé současných konzolí čtvrté generace potěší také zpětná kompatibilita. V podstatě všechny hry, které běžely na PlayStationu 4, budou fungovat také na nové pětce.

Kdy přesně se PlayStation 5 objeví na pultech obchodů a kolik bude stát, však Cerny neprozradil. Otazník visí také nad jeho vzhledem.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám