Hlavní obsah

Velký technologický veletrh CeBIT objevuje zašlou slávu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hannover

Na 200 tisíc návštěvníků se očekává na veletrhu CeBIT, který se tento týden koná v německém Hannoveru. Pořadatelé se snaží letošním ročníkem vrátit prestiž akce, která ještě před pár lety přitahovala pozornost celého technologického světa. I proto letošní ročník připomíná spíše letní festival, kde se vedle zástupců jednotlivých podniků setkávají také fanoušci moderních technologií.

Foto: Steffen Peter, ČTK

Letošní ročník veletrhu CeBIT má být jednou velkou show.

Článek

Zatímco ještě před deseti lety do hlavního města Dolního Saska na tradiční veletrh přijíždělo kolem půl miliónu návštěvníků ročně, loni už jich bylo sotva 200 000. Také některé velké firmy jako třeba Microsoft se rozhodly, že už se na CeBITu nemusí každoročně představovat.

Pořadatelé se proto letos rozhodli veletrh radikálně změnit. Především přesunuli jeho termín z jara, kdy se konal vždy od roku 1986, na polovinu června, aby mohli těžit z příjemného počasí, které umožní daleko více prezentací pod otevřeným nebem.

Foto: Dittrich Hauke-Christian, ČTK

Na akci je k vidění celá řada robotů.

Foto: Dittrich Hauke-Christian, ČTK

CeBIT má být přehlídkou nejmodernějších technologií.

Druhým zásadním aspektem, který chtějí pořadatelé změnit, je jeho atmosféra. CeBIT, který bude otevřen do pátku, nemá být už pouhým veletrhem, kde se setkávají převážně zástupci firem, ale místem, které svojí atmosférou připomíná letní festival, na němž se i veřejnost může bavit, ať už u přednášek o nejnovější technice nebo u večerních koncertů oblíbených zpěváků.

Cílem změn je především zaujmout generaci lidí ve věku 25 až 35 let, která bude hrát v příštích letech v digitální oblasti zásadní roli. Přispět k tomu letos má třeba i večerní světelná show stovek dronů nebo 60 metrů vysoké ruské kolo, které nabídne nezvyklý pohled na areál veletrhu.

Tematicky se CeBIT v tomto roce soustředí na aktuální trendy, jako jsou umělá inteligence, virtuální a rozšířená realita, technologie blockchain nebo bezpečnost internetu. Mezi 2500 až 2800 vystavovateli ze zhruba sedmi desítek zemí nechybí ale ani firmy věnující se výrobě humanoidních robotů nebo aut budoucnosti.

Foto: Hauke-Christian Dittrich, ČTK/AP

Večerní světelná show stovek dronů

Foto: Dittrich Hauke-Christian, ČTK

Na akci je k vidění celá řada robotů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám