Hlavní obsah

Odbyt počítačů je nejnižší za deset let, Lenovo už není jedničkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětový odbyt osobních počítačů se ve druhém čtvrtletí meziročně snížil o 4,3 procenta na 61,1 miliónu přístrojů. Pokles tak vykázal již jedenácté čtvrtletí za sebou a dostal se na nejnižší úroveň od roku 2007. Americké společnosti HP se ve druhém čtvrtletí podařilo sesadit z pozice největšího prodejce - čínskou firmu Lenovo, která byla jedničkou čtyři roky. Informovala o tom výzkumná společnost Gartner.

Foto: archív výrobce

ThinkPad X1 Carbon od společnosti Lenovo (ilustrační foto)

Článek

V poklesu prodeje se odrazil problém s nedostatkem některých součástek, který způsobil růst cen. „Vyšší ceny osobních počítačů v důsledku nedostatku pamětí DRAM, SSD disků a LCD obrazovek měly ve druhém čtvrtletí výrazně negativní dopad na poptávku," uvedla hlavní analytička společnosti Gartner Mikako Kitagawaová.

Odbyt počítačů HP nicméně vzrostl o 3,3 procenta na 12,7 miliónu. Podniku se podařilo zvýšit prodej už páté čtvrtletí za sebou. Na trhu měla tato firma ve druhém čtvrtletí podíl 20,8 procenta. Podíl Lenova činil 19,9 procenta a odbyt počítačů této značky se snížil o 8,4 procenta. O čtvrtletí dříve měly HP a Lenovo téměř shodný podíl na trhu.

Trojkou na světovém trhu osobních počítačů s podílem 14,7 procenta zůstala společnost Dell. Za ní s podílem sedm procent skončil Apple, jemuž se podařilo sesadit na pátou pozici tchajwanský AsusTek.

Trh s osobními počítači v posledních letech čelí silnému tlaku, protože spotřebitelé dávají před stolními počítači přednost chytrým telefonům a tabletům.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám