Hlavní obsah

Na ČVUT jsou vystaveny stovky počítačů ze 70. a 80. let

Na Fakultě elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) je k vidění asi 400 typů československých a zahraničních počítačů 70. a 80. let minulého století. Pocházejí ze soukromé sbírky Petra Váradiho ze Staré Paky.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Na Fakultě elektrotechnické ČVUT v Praze byla 19. května zahájena výstava Století informace – počítačový svět.

Článek

Výstava s názvem Století informace - počítačový svět začala ve čtvrtek odpoledne. „Jsou tu unikátní kousky, které ve sbírkách nemají ani renomované instituce. Suplujeme tak Národní technické muzeum, které žádnou takovou expozici zatím nemá," řekl na vernisáži výstavy děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT Pavel Ripka.

Veřejnost ji může v budově fakulty v Dejvicích navštívit každou středu od 25. května do 15. června od 13 do 17 hodin. Pokud návštěvníci projdou bludištěm univerzitních chodeb do bývalého skladu, dnes výstavní síně, v objektu laboratoří, mohou se vedle dobových počítačů seznámit také s televizními hrami, dobovými kalkulačkami a dalšími periferními zařízeními.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ukázka vystavených exponátů

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Výstava představuje přibližně čtyři sta typů různých československých a zahraničních počítačů ze 70. a 80. let 20. století a dalších dobových zařízení.

Některé z vystavených strojů jsou funkční a určené k vyzkoušení. „My starší jsme s nimi pracovali, vy mladší máte možnost si je vyzkoušet," uvedla na čtvrteční vernisáži vedoucí Historické laboratoře elektrotechniky Marcela Efmertová. Výstavu doplňuje projekce sestřihů z československých dobových filmů, kde hrála výpočetní technika důležitou roli, například Jáchyme, hoď ho do stroje nebo Marečku, podejte mi pero.

Ve spolupráci se soukromým sběratelem výstavu připravila Historická laboratoř elektrotechniky a další pracovníci této fakulty. K nahlédnutí bude také rozsáhlá literatura k historické výpočetní technice. Na výstavu už se chystá také několik středních škol, jejich studenti jistě ocení i dobové počítačové hry.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ukázka vystavených exponátů

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ukázka vystavených exponátů

Reklama

Výběr článků

Načítám