Hlavní obsah

Apple má šanci ovládnout televizní byznys, hlavní slovo budou mít vývojáři

Novinky, ort

V minulosti se několikrát objevily spekulace o tom, že se chystá společnost Apple uvést na trh vlastní televizor. Americký počítačový gigant jej však nikdy světu neukázal, i přesto se mu nyní otevřela cesta, jak se může stát dominantním hráčem v televizním byznysu. Do multimediálního centra Apple TV totiž vkládají tvůrci velké naděje.

Foto: archív výrobce

Apple TV (2015)

Článek

Už při zářiové premiéře se mluvilo o Apple TV jako o revolučním zařízení, které má „chytré televizory udělat ještě chytřejší“. [celá zpráva]

I minulá generace byla v podstatě malá krabička, která disponovala wi-fi modulem, ethernetovým portem a HDMI výstupem. U televizoru nahrazovala funkce multimediálního centra. A přesně to umí také novinka, navíc je ale do ní možné instalovat aplikace.

Novinka s logem nakousnutého jablka je navíc vybavena virtuální asistentkou Siri, která je dobře známá majitelům iphonů a ipadů. Jak dokáže být užitečná v praxi, demonstrovali zástupci Applu již dříve. „Cože říkala ta herečka?“ stačí položit dotaz. Siri automaticky přeskočí v přehrávaném filmu na začátek hereččina monologu.

Vývojářská základna

„Apple TV je vážným konkurentem pro chytré televizory. Především kombinace inteligentní asistentky Siri s velmi jednoduchým ovládáním má všechny předpoklady ovládnout segment chytrých zařízení pro domácí televize,“ uvedl pro Novinky.cz David Semerád, šéf vývojářské studia STRV, které se soustředí na americký trh.

Foto: archív výrobce

Apple TV (2015)

Ten poukazuje přitom na to, že významnou zbraní proti konkurenčním řešením, na kterých pracují často i výrobci televizorů sami, je vývojářská základna. Podle něj se dá předpokládat, že „na Apple TV bude brzy více aplikací než na nyní tradičních chytrých televizích“.

„Je zde tak velká pravděpodobnost, že Apple TV významně změní trh, kdy výrobci televizí budou nuceni ukončit vývoj vlastních chytrých televizí a vrátit se k výrobě zobrazovacích zařízení. Dá se také předpokládat, že Apple TV převálcuje další chytrá zařízení, která z TV dělají multimediální centrum,“ doplnil Semerád.

Na TV mají zálusk i další

Stát se dominantním hráčem na trhu televizních systémů se snaží v poslední době také konkurenční společnost Google se svým systémem Android TV, který do celé řady modelů instalují nejrůznější výrobci televizorů, například Philips či Sony. Android TV je ale zatím ještě v plenkách a aplikací pro tuto televizní platformu není ani zdaleka tolik.

Někteří výrobci navíc koketují s operačním systémem Firefox OS od společnosti Mozilla. [celá zpráva]

Jak se tedy zdá, karty ještě zdaleka nejsou rozdány a bude zajímavé sledovat, jak se bude situace na trhu vyvíjet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám