Hlavní obsah

Milión počítačů rozdají zadarmo. Chtějí vychovat generaci programátorů

Novinky, zgl

Programátor je na celém světě jedna z nejžádanějších profesí. Vzhledem k tomu, že pracovníků této profese je zoufalý nedostatek, rozjela se ve Velké Británii kampaň zvaná Make it Digital (Udělej to digitální). Organizátoři během akce rozdají dětem zdarma milión počítačů. Důvod je prostý, chtějí, aby se naučily programovat.

Foto: archív výrobce

Jednoduché PC nazývané Micro Bit

Článek

Na kampani se podílí několik velkých společností, jako je například Microsoft nebo Samsung, stejně tak ale i britská veřejnoprávní televizní stanice BBC.

Počítač zadarmo mají šanci získat studenti ve věku okolo 11 let, kteří mají chuť se naučit programovat. Jde o jednoduché PC, nazvané Micro Bit, které se zaměřuje výhradně jen na zadávání kódu. S ohledem na jeho výkon na něm není možné provozovat náročnější aplikace.

V podstatě jde o malou modrozelenou destičku s plošnými spoji, na níž je integrovaný procesor i operační paměť. Jednotlivé součástky nejsou o moc větší než lidská ruka, přesto funguje více než dobře. Je to v podstatě zjednodušená verze populárního počítače Raspberry Pi. [celá zpráva]

Foto: zgl, Novinky

Počítač Raspberry Pi

Tento počítačový systém může být naprogramován pro odesílání jednoduchých zpráv nebo animací, stejně tak z něj ale může vzniknout základ nositelné elektroniky. „Je to vlastně taková stavebnice, fantazii se meze nekladou,“ prohlásil Howard Baker, který se o nový vzdělávací projekt v BBC staral.

Sám ale upozorňuje, že plnohodnotné počítače v domácnostech Micro Bit nenahradí. „Jde spíše o odrazový můstek, který má za úkol přiblížit dětem možnosti programování a přivést je k sofistikovanějším systémům,“ podotkl Baker s tím, že akce je zaměřená výhradně na britské děti.

Počítačová skládačka za 2000 Kč

Snahy vzbudit zájem dětí o programování se objevují pravidelně. Před dvěma lety například spatřila světlo světa počítačová skládačka Kano. Ta obsahuje jednak samotný počítač Raspberry Pi a jednak všechny potřebné kabely, napájecí adaptér, wi-fi přijímač do USB portu a v neposlední řadě i počítačovou skříň.

BEZ KOMENTÁŘE: Sestavit skládačku Kano zvládne i počítačový analfabet

V balíčku nechybí ani praktická klávesnice, kterou místo počítačové myši doplňuje prostorný touchpad. Podobným je v dnešní době vybavena i většina notebooků. Třešničkou na dortu je pak operační systém Kano postavený na Linuxu, díky kterému by se měl prakticky kdokoliv snadno naučit programovat.

O počítačovou skládačku Kano, která se nabízela v přepočtu za 2000 Kč, projevili okamžitě zájem tisíce lidí.

Herní titul Minecraft spuštěný v systému Kano

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám