Hlavní obsah

Budoucnost počítačů? Výrobci sází na HTPC

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodeje počítačů neustále klesají a vyhlídky analytiků zářivější budoucnost nepředpovídají. To je hlavní důvod, proč výrobci hledají nové možnosti, jak se lidem dostat do domácností. Jak to nyní vypadá, sází především na kategorii HTPC (Home Theater Personal Computer, tzn. domácí počítačové kino).

Foto: Profimedia.cz

Budoucnost počítačů je podle výrobců v obývacích pokojích, po boku televizorů. Ilustrační foto

Článek

Zaměření na HTPC je patrné především u výrobců periférií. Například americký softwarový gigant Microsoft před týdnem odhalil All-in-One Media Keyboard, tedy klávesnici ve stylu vše v jednom. Kromě textových a multimediálních kláves tak na ní najdete i zabudovaný touchpad, jako mají notebooky.

Foto: archív výrobce

Microsoft All-in-One Media Keyboard

Touchpad nahrazuje u televizoru klasickou myš, jejíž pohodlné použití by bylo na sedačce nebo v křesle velmi sporadické. Připojení k počítači je samozřejmě bezdrátové.

Použití v obýváku se přizpůsobila i odolnost přístroje – nejenže klávesnici nevadí pády, ale funguje, i pokud ji polijete nejrůznějšími nápoji. Za All-in-One Media Keyboard zájemci zaplatí 1299 korun.

Microsoft není jediný

Americký softwarový gigant Microsoft přitom není jediný, kdo sází na HTPC. Zkraje dubna svou vlastní klávesnici do obývacích pokojů představila společnost Logitech – model Illuminated Living-Room Keyboard K830.

Foto: archív výrobce

Logitech Illuminated Living-Room Keyboard K830

Novinka je stejně jako All-in-One Media Keyboard vybavena touchpadem, navíc má podsvícené klávesy. Výrobce tvrdí, že klávesy s nízkým profilem u modelu K830 vydrží až pět miliónů úhozů. Cena činí 2769 Kč.

O tom, že budoucnost počítačů se točí okolo obývacích pokojů, svědčí také společnost Apek. Ta se chystá uvést na trh chytrý televizor MaxPad. V jeho útrobách jsou schovány součástky klasického PC, které pracují pod operačním systémem Windows 8. Pro pohodlnější ovládání nechybí ani dotyková obrazovka. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Apek MaxPadVideo: Apek Maxpad

Co umí HTPC

HTPC má podobné součástky jako klasický počítač. Samozřejmě s takovou sestavou u televizoru můžete pracovat jako s klasickým počítačem. Tedy přehrávat filmy, pouštět hudbu, brouzdat po internetu, hrát hry nebo číst e-maily.

V čem je tedy rozdíl? Především v drobnostech, jako je například kvalita chlazení. Většina klasických počítačů je totiž při chodu poměrně hlučná, což není u sledování filmů příjemné. V HTPC jsou účinnější chladiče, jež se skládají z mohutné pasivní kovové části a velkého ventilátoru s nižším počtem otáček. Takové chladiče sníží hluk v počítači téměř na neslyšitelnou hranici.

Samozřejmě za tato vylepšení si nechají výrobci zaplatit.

Ty nejvýkonnější sestavy jsou vybaveny moderními SSD jednotkami, které neobsahují žádné pohyblivé součástky. Díky tomu je PC i při maximálním zatížení naprosto tiché. Zatímco obyčejné sestavy dnes mají skříň v drtivé většině postavenou na výšku, HTPC je položeno na šířku a často je i o polovinu menší. Díky tomu počítač v obýváku vypadá jako DVD přehrávač nebo DVD rekordér a ne jako ohyzdná černá bedna, která trčí do prostoru.

Samozřejmě za tato vylepšení si nechají výrobci zaplatit. Proti klasické sestavě se stejným výkonem cena může zpravidla stoupnout i o několik tisíc korun. Na druhou stranu za tuto cenu získáte nadstandardní vybavení, jako jsou televizní tuner či dálkové ovládání, jimiž zpravidla obyčejné sestavy nedisponují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám