Hlavní obsah

Spojené státy už nejsou první, nejvíc počítačů se prodalo v Číně

V Číně se loni poprvé prodalo víc osobních počítačů než ve Spojených státech. Přispěla k tomu hlavně poptávka v zemědělských oblastech Číny. Celkem se v druhé největší ekonomice světa loni prodalo 69 miliónů počítačů, o tři milióny víc než v USA. Uvedlo to výzkumné středisko IHS iSuppli. Spojené státy byly do roku 2011 největším světovým trhem s osobními počítači, jejich prodej ale kvůli nástupu chytrých telefonů celosvětově klesá.

Článek

"Relativně vyšší procento prodeje osobních počítačů v Číně zapříčinila vysoká poptávka v zemědělských oblastech země, která představuje velkou část z 1,34 miliardy obyvatel státu," řekl podle AFP analytik IHS Peter Lin. Zákazníci tam podle něj měli zájem hlavně o stolní počítače než o laptopy.

Z hlediska srovnání s chytrými telefony je ale poptávka po počítačích v Číně podobně jako ve zbytku světa relativně slabá. I tak by měl ale tamní trh s PC podle odhadů letos stoupnout až o čtyři procenta.

Celkově měli Číňané loni stejný zájem o stolní počítače i laptopy a poptávka v těchto kategoriích byla vyrovnaná. V jiných zemích světa prodej stolních počítačů oproti laptopům klesl. Institut předpokládá, že Čína bude v tomto ohledu sledovat světový trend.

Světový trh s osobními počítači prochází těžkou krizí, na kterou má kromě složité ekonomické situace vliv i nástup chytrých telefonů a počítačových tabletů s připojením na internet. V prvním čtvrtletí roku prodej počítačů na celém světě klesl o víc než deset procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám