Hlavní obsah

Apple odhalil nejmenší iPad všech dob

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Apple v úterý večer v Kalifornii odhalila v pořadí již čtvrtou generaci svého počítačového tabletu. Novinka nazývaná iPad Mini láká především na kompaktní rozměry. Prodávat se bude v Česku za 8490 Kč, i když se původně předpokládalo, že bude levnější. Aby Apple zaujal co nejvíce zákazníků, bude kromě malého iPadu prodávat také nový tablet s velkým displejem.

První generace iPadu MiniVideo: Apple, .

 
Článek

„Když jsme světu letos na jaře ukázali třetí generaci iPadu, rázem se stal nejprodávanějším tabletem na světě. Přesto vám dnes ukážeme ještě něco lepšího,“ prohlásil hned na úvod prezentace šéf Applu Tim Cook a na obrazovce za ním se ukázala dlouho očekávaná novinka.

Foto: Reuters

iPad Mini

Zatím všechny generace tabletů od Applu měly displej s úhlopříčkou 9,7 palce. iPad Mini má ale pouze 7,9palcovou plochu s rozlišením 1024 x 768 obrazových bodů. Díky redukci rozměrů je o polovinu lehčí než předchozí verze, přitom ale bude stejně výkonný.

„Můžete se podívat ze všech stran, je to skutečně iPad a úhlopříčka displeje v tomto případě nehraje žádnou roli,“ ospravedlňoval menší displej šéf marketingu společnosti Apple Philip Schiller. „Díky menším rozměrům a nižší hmotnosti jej budete moci bez problémů držet klidně i v jedné ruce,“ dodal.

Foto: Apple

iPad Mini

Bývalý šéf a jeden ze spoluzakladatelů Applu Steve Jobs přitom vždy tablety s menší úhlopříčkou odmítal. Podle některých analytiků ale jablečný výrobce nemá s ohledem na stále úspěšnější konkurenci na výběr. [celá zpráva]

Apple spustí předobjednávky iPadu Mini tento pátek. Fyzicky by mělo být zařízení dostupné od následujícího pátku 2. listopadu. Podle vyjádření Schillera na tiskové konferenci v Kalifornii to vypadalo, že novinka se bude prodávat za 6000 Kč. Nakonec se ale ukázalo, že tato cena bude platit pouze pro americký trh. V Česku bude novinku možné zakoupit za 8490 Kč.

Foto: Reuters

iPad Mini

Apple bude mít v nabídce kromě iPadu Mini také nový jablečný tablet s 9,7palcovým displejem, který nahradí současně nabízenou třetí generaci. Proti ní bude mít vyšší výkon a bude vybaven novým napájecím a dokovacím konektorem, kterým disponuje například také nový iPhone 5.

„Konektor bude o 80 % menší, díky čemuž se s ním bude snáze manipulovat,“ prohlásil Schiller. Dokoupit bude přitom možné speciální redukci, aby lidé mohli používat i staré nabíječky.

Stolní počítač se vzhledem iPadu

Kromě iPadu Mini zástupci Applu odhalili celou řadu nových počítačů. K vidění byl například energeticky úsporný Mac Mini či stolní PC iMac, které svým vzhledem připomíná počítačový tablet iPad.

Foto: Apple

Nový iMac připomíná svým vzhledem iPad

„No řekněte sami, nevypadá skvěle?“ neskrýval své nadšení z nového iMacu Shiller a dodal: „V nejtenčím místě má pouze pět milimetrů a je stejně elegantní jako poslední generace iPadu. Se starou verzí jej nemůžete srovnávat, je daleko tenčí, lehčí a je opravdu, ale opravdu cool.“

Nejvyšší řada iMacu bude mít 27palcový displej s rozlišením 2560 x 1440 obrazových bodů. Společnost Apple u něj slibuje vysoký nárůst výkonu, protože kromě standardního pevného disku bude vybaven ještě rychlou SSD jednotkou.

Foto: Apple

Nový MacBook Pro s 13palcovým displejem

Další z novinek, jež byla v úterý večer k vidění, byl nový MacBook Pro, který je vybaven 13palcovým displejem s rozlišením 2560 x 1600 obrazových bodů. „Takové rozlišení nenabízí v dnešní době ani většina televizorů,“ konstatoval Schiller.

V základní konfiguraci bude novinka vybavena procesorem Intel Core i5 s frekvencí 2,5 GHz, 8 GB operační paměti a 128GB SSD diskem. Prodávat se bude za cenu okolo 32 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám